We moeten toch minder lang slapen dan gedacht

Wetenschap
door Jeannette Krasmaandag, 02 mei 2022 om 12:18
anp 447611484
Acht uur slaap leek de heilige graal: belangrijk voor een gezond lichaam en uitgeruste geest. Wetenschappers komen daar nu op terug: zeven uur slaap is beter en te lang slapen is ongezond.
De studie, die UK Biobank-data gebruikte van bijna 500.000 volwassenen tussen de 38 en 73 jaar, ontdekte dat zowel te veel als te weinig slaap gelinkt kan worden aan slechtere cognitieve prestaties en een grotere gevoeligheid voor angsten en depressies.
Professor Barbara Sahakian van de psychiatrie-afdeling van de universiteit van Cambridge zegt tegen The Guardian: "Elk uur dat je afwijkt van die zeven uur slaap, voel je je slechter. Het is heel duidelijk dat de processen die in ons brein plaatsvinden als we slapen erg belangrijk zijn voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid."
Een goede nachtrust is belangrijk voor alle leeftijden maar vooral als mensen ouder worden. "Ik denk dat het net zo belangrijk is als voldoende lichaamsbeweging."
Een mogelijke reden voor de cognitieve achteruitgang bij een slaaptekort is de verstoring van de diepe slaap, die belangrijk is voor het geheugen. Een tekort aan diepe slaap kan er ook toe leiden dat de hersenen gifstoffen minder effectief kunnen afvoeren, aldus de onderzoekers.
GeheugenUit hersenscans van bijna 40.000 deelnemers aan de studie bleek dat vooral de hippocampus, het geheugencentrum van de hersenen, werd beïnvloed door te veel of te weinig slaap. Volgens de onderzoekers presteerden mensen die zeven uur per nacht sliepen gemiddeld het beste op cognitieve tests voor geheugen, probleemoplossend vermogen, denksnelheid en visuele aandachtspanne.
Kanttekening is wel dat de studie geen causaal verband heeft aangetoond. De link tussen slaap en cognitieve vaardigheden blijft complex. Zo is slapeloosheid een veel voorkomend symptoom bij mensen met dementie. De wetenschappers weten ook niet precies waarom acht uur of meer slapen slecht is. Een mogelijke verklaring is dat mensen die slecht slapen doordat ze bijvoorbeeld vaak wakker worden, langer proberen te slapen, omdat ze nog moe zijn.
Bron(nen): The Guardian