Zeldzame nazi-bommenwerper gevonden in de Noordzee

Wetenschap
dinsdag, 12 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De gevonden Dornier 17 uit de WO II is uniek omdat het het laatste overblijvende exemplaar in de wereld is. Het vliegtuig ligt begraven in het zand voor de kust van Kent, in het zuidoosten van Engeland. Uit sonarbeelden blijkt dat de Duitse bommenwerper bijzonder goed bewaard is gebleven. Het vliegtuig blijft echter kwetsbaar doordat veel duikers op zoek gaan naar souvenirs. Het RAF Museum in Londen hoopt voldoende geld bijeen te krijgen om het vliegtuig te bergen en te restaureren.
De Dornier 17, bekend als 'het vliegende potlood' werd in 1934 oorspronkelijk ontworpen als passagiersvliegtuig, maar later omgebouwd voor militair gebruik als bommenwerper. In totaal werden van de Dornier 17 zo’n 1.700 exemplaren gemaakt, maar tijdens de oorlog bleek het toestel een te beperkte snelheid en ladingscapaciteit te hebben waardoor veel exemplaren later uit dienst werden genomen.
De gevonden Dornier 17 stortte neer tijdens de Slag om Engeland, een belangrijke luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force (RAF) in 1940. Twee bemanningsleden kwamen daarbij om, twee anderen - onder wie de piloot - werden gevangen genomen en overleefden de oorlog.
foto: Reuters
Bron(nen): Knack Reuters