Britse belangenorganisaties eisen excuses van Miley Cyrus

Tal van Britse organisaties die opkomen voor de belangen van psychiatrische patiënten veroordelen het wangedrag van zangeres Miley Cyrus op Twitter. Ze waarschuwden Cyrus ook, omdat haar tweets 'onnoemelijk veel schade' zouden kunnen aanrichten, niet alleen bij Sinéad O'Connor, maar ook bij duizenden andere mensen met soortgelijke psychische problemen. In haar tweets vestigt Cyrus de aandacht op de psychische problemen van O'Connor en brengt haar daarmee in diskrediet. Paul Jenkins, CEO van Rethink Mental Illness, noemt dat een 'wrede reactie', want O'Connor heeft juist geholpen om het stigma rond psychische problemen te doorbreken door openlijk praten over haar persoonlijke strijd. Dat was heel moedig van haar en dat tegen haar gebruiken is 'extreem gevoelloos' van Cyrus. De belangenorganisaties eisen daarom excuses van haar. Het begon allemaal met een open brief van O'Connor, 'vanuit liefde en een moederlijk gevoel', waarin ze Miley Cyrus waarschuwde dat ze op moest passen dat ze haar reputatie niet te grabbel gooide. 'Je hebt genoeg talent en je moet ervoor zorgen dat je niet de hoer van de muziekindustrie wordt. Denk niet dat ze ook maar iets om je geven. Ze zijn er alleen vanwege je geld en wij zijn er vanwege de muziek.' Daar zat Cyrus duidelijk niet op te wachten. Ze tweette: 'Before Amanda Bynes … there was …' met een foto van een paar oude tweets van O'Connor erbij, waaronder 'I desperately need to get back on meds today. Am in serious danger' en 'Does anyone know a psychiatrist in Dublin or Wicklow who could urgently see me today please? I'm really un-well … and in danger.' In een tweede tweet plaatste Cyrus een plaatje van O'Connor die een foto van de paus verscheurt in het Amerikaanse programma Saturday Night Live, een actie die destijds veel stof deed opwaaien in de VS. Een andere belangenorganisatie, SANE, benadrukte dat deze 'trieste en onsmakelijke' dingen nooit zou hebben plaatsgevonden als er geen social media waren. SANE heeft altijd al gewaarschuwd voor de mogelijke psychische schade door de misbruik van sociale media, vooral bij kwetsbare mensen. De open brief aan Miley Cyrus kun je lezen op de website van Sinéad O'Connor.

Bron(nen):   The Independent  ANP  brief  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. zo maar iemand

  Wat een naar grietje, die Miley. De brief van Sinead was erg liefdevol en lezenswaardig.

  • Robin

   En toch, iemand impliciet wijzen op het feit dat ze zich “hoerig” voordoet en aan de leiband van de muziekindustrie loopt is nogal wat. Dat zou er toe kunnen leiden dat de aangesproken persoon in kwestie zich neerbuigend behandeld en zelfs beledigd voelt.

   (in antwoord op zo maar iemand)
   • marianne martens

    zou kunnen, je zou je ook kunnen afvragen hoe kwetsbaar zo’n vrouw is dat ze door het ” lint” gaat en zichzelf er niet boven kan plaatsen. Allebei gevoelig en kwetsbaar. Is niets mis mee.

    (in antwoord op Robin)
  • marianne martens

   Zo maar iemand, je hebt helemaal gelijk. Mensen met een bi-polaire stoornis en elke andere psychiatrische aandoening, lijden, lijden en lijden. Er is weinig compassie met de mensen die deze aandoeningen hebben. Nog maar kort geleden kropen deze mensen van wanhoop en pijn door de gangen van ziekenhuizen/ gesloten afdelingen. Nu zijn er gelukkig andere methoden die het leven dragelijk maken, ook al komt er een mega- probleem aan, gestimuleerd door de bureaucraten, de nitwitten in de regering, die deze methoden weer om zeep willen helpen en aan niet- opgeleiden willen delegeren. O’ Connor heeft mooie liedjes en muziek ontworpen waarbij je hoort en ziet dat er is geleefd,geleden en de “beeldende” zang heel veel troost en plezier heeft overgedragen aan anderen..

   (in antwoord op zo maar iemand)

Reacties niet toegestaan