Kritiek op ‘surrealistische’ VI Vandaag: ‘Waarom zit er een danseres spanningen Rusland te duiden?’

Bij VI Vandaag schoof gisteravond Euvgenia Parakhina aan. Deze Russische danseres en jurylid bij dansprogramma's moest de opgelopen spanningen tussen Rusland en de NAVO duiden. Dat viel niet bij iedereen in de smaak.

Ze bleek nogal pro-Rusland en had bovendien een ellelange uitleg nodig om haar punt te maken. Johan Derksen reageert: "U vertelt nu een vrij lang verhaal, maar wat u wil, is eigenlijk het beleid van Poetin goedkeuren." Parakhina: "Nee, ik wil niet het beleid van Poetin goedkeuren, ik wil duidelijk maken dat er in Nederland, of in Europa, heel makkelijk en zwart-wit naar wordt gekeken. En niet genuanceerd.”

Even later noemt het jurylid van programma’s als So You Think You Can Dance en Dancing with the Stars Poetin zelfs ’een sterke man, met een rechte manier van regeren’. "Heel duidelijk. Je kunt hem dictator noemen, maar is Rutte dan ook een dictator?” vraagt ze zich af.

Ze vindt dat we in het westen veel te kritisch zijn over Rusland. "Er gebeuren foute dingen, maar wat ik merk: als ik nieuws hoor over Rusland, is het altijd negatief. (...) Ik ben opgevoed in de Sovjet-Unie met het idee dat ’de Amerikanen ons gaan aanvallen’.”

Op Twitter is de kritiek niet van de lucht. Kijkers vragen zich vooral af waarom een danseres wordt gevraagd om de politieke spanningen tussen Rusland en het westen te duiden.