Jongeren naar plastisch chirurg voor gladgestreken Instagram-gezicht: “Tegennatuurlijk”

Sommige meisjes van 18 trekken naar de plastisch chirurg met een foto van een bekende influencer: zo willen ze er ook uitzien. Het Instagram-gezicht is een eenheidsworst van geliefde gelaatstrekken, waarmee vrijwel niemand wordt geboren.

Dokter Ilan Karavani, gespecialiseerd in dermatochirurgie, vertelt aan Het Laatste Nieuws: “Je ziet telkens dezelfde features. Hoge jukbeenderen, een volle bovenlip, een fijne, rechte neus, grote ogen met lange wimpers, hoge wenkbrauwen en een scherpe kaaklijn. Plus een huid die volledig gladgestreken is en waarin geen poriën te bespeuren vallen.”

Het is een mengelmoes van culturen: een getinte huid, hoge Aziatische wenkbrauwen, volle Afro-Amerikaanse lippen en een Kaukasische neus. “Tegelijk willen ze tonen dat ze assertief zijn en hun mannetje kunnen staan. Dat doen ze dan weer door mannelijke trekken te accentueren: de rechte kaaklijn en uitgesproken kin. Tot slot dragen ze inclusiviteit hoog in het vaandel. Zo is hun gezicht een beetje androgyn, en is de ideale huid niet bleek maar lichtjes gebruind. Die keuzes gebeuren onbewust, vanuit de drive om bij dezelfde groep te horen.”

Gaby Blaaser / foto: Evert Elzinga

Wat Karavani in zijn praktijk veel ziet is dat hij de bovenlip dikker moet maken met fillers. “Dat gaat lijnrecht tegen de natuur in, want normaal is de onderlip zestig procent groter.”

Kylie Jenner-pakketten
De behandelingen zijn voor iedereen betaalbaar geworden. Daarom trekt het ook veel twintigers. “Voor die groep zijn er in sommige esthetische centra zelfs al pakketten voorzien. ‘Kylie Jenner-pakketten’, noemen ze dat weleens. Daarin zitten enkele standaardbehandelingen voor neus, lippen en kaaklijn die patiënten een Instagramgezicht beloven.”

Maar al die botox en fillers zijn niet zonder gevaar, vertelt plastisch chirurg Jan Vermeylen. “Wie er te vroeg mee begint, riskeert na verloop van tijd spieratrofie: je spieren smelten weg. In het begin is je spiermassa nog een halve centimeter dik. Bij overmatig gebruik heb je na twintig jaar nog maar een vliesje van één millimeter. Het resultaat: een ingevallen gezicht zonder padding, net als een omaatje van 90 jaar.”

Ook met fillers moet je oppassen. “Ze zorgen ervoor dat de huid en weefsels uitgerekt worden. Op lange termijn verliest je huid dus haar elasticiteit en krijg je huidoverschot. Dat toont oud. Plus, we hebben ontdekt dat fillers na vijf tot tien jaar na de injectie nog steeds aanwezig kunnen zijn. Het effect is weg omdat de filler zich verspreid heeft, maar het product is er nog. Wie dus jaar na jaar kiest voor injecties, legt dus een laag filler op filler op filler... Dat is een verklaring voor de typische gezichten met mislukte duckfaces die je weleens ziet.”

Monica Geuze / foto: Sem van der Wal