Ewout Genemans Mexicaanse gevangenis uitgezet

Ewout Genemans is maandag een Mexicaanse gevangenis uitgezet. De presentator wilde daar de nacht doorbrengen voor zijn programma Beruchte gevangenissen: Ewout in de cel, maar moest de bajes in het noorden van Mexico al na een paar uur verlaten.

“We waren binnen, hadden een paar opnames gemaakt en werden opeens apart gezet in een kantoortje. Daar hebben we uren gezeten”, vertelt Ewout vanuit Mexico aan BuzzE. De presentator en zijn crew moesten alle spullen achterlaten en de gevangenis verlaten. Wat er precies mis ging, weet Ewout niet. “We hadden afspraken gemaakt met de gevangenisdirecteur. Volgens onze contactpersoon hier zitten de drugskartels erachter, zij hebben veel invloed binnen de gevangenis.”

Voor Ewout was het al wel vrij snel duidelijk dat de gevangenisleiding niet de controle heeft. “Hier zitten zo’n twee-, drieduizend zware gevangenen en de directeur is eind twintig. Dan vraag je je toch af of hij het echt voor het zeggen heeft.” De presentator en programmamaker heeft er goede hoop op dat hij zijn spullen terugkrijgt, maar of hij alsnog tussen de gedetineerden mag overnachten is nog onduidelijk.

Muisstil

“Ik hoop op een oplossing, zodat we onze aflevering gewoon af kunnen maken. Maar voordat ik daar ga slapen, wil ik wel echt zeker weten dat de mensen die ons daar gisteren weg wilde hebben, het oké vinden dat we er zijn.” Dat Ewout en zijn ploeg de gevangenis moesten verlaten, illustreert volgens de presentator “precies wat in Mexico speelt”. “Dit is een van de heftigste landen qua gevangenissen.”

De ervaringen “passen bij de verhalen die we hebben gehoord”. “Voorspellen hoe het in een beruchte buitenlandse gevangenis gaat, kun je nooit. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. In ieder celblok waar we kwamen was het muisstil en stonden de gevangenen met hun gezicht naar de muur. De mensen die wilden praten, hielden meteen hun mond toen ik over de drugskartels begon.”

Ondanks de tegenslagen in Mexico en bange momenten in andere beruchte gevangenissen, wil Ewout graag door met zijn programma voor RTL 5. “Ik wil hier zeker mee door.” Of ook RTL daar zo over denkt, weet Ewout nog niet. “RTL is heel enthousiast en blij met de kijkcijfers van de eerste aflevering. Ik ga graag volgend jaar weer de gevangenis in.”