Dirigent Stefan Soltész sterft tijdens optreden in München

Beroemd
door anp
zaterdag, 23 juli 2022 om 7:15
dirigent stefan soltesz sterft tijdens optreden in munchen1658553416
De Oostenrijkse dirigent Stefan Soltész is vrijdagavond tijdens een voorstelling in het Nationale Theater van München in elkaar gezakt en overleden. De Beierse Staatsopera bevestigde niet lang na het incident met "afschuw en groot verdriet" het overlijden van de 73-jarige dirigent. Soltész stierf terwijl hij de komische opera 'Die schweigsame Frau' van componist Richard Strauss dirigeerde.
Volgens website OperaWire werd Soltész in 1949 geboren in Hongarije, waar hij al vanaf zijn vierde pianoles kreeg. Op 10-jarige leeftijd verhuisde hij naar Wenen in Oostenrijk. In 1971 begon hij zijn carrière bij het Theater an der Wien. In de twee decennia erna was hij onder meer dirigent bij de Weense Staatsopera, de Hamburgse Staatsopera en vervolgens de Deutsche Oper in Berlijn. Van 1992 tot 1997 was hij dirigent bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. In 1997 werd hij benoemd tot artistiek leider en muzikaal directeur van het Aalto Muziektheater in Essen. Dat verwierf onder zijn leiding grote internationale bekendheid en waardering. Hij vervulde die functie tot 2013.
Soltész dirigeerde ook in veel van de andere grote Europese operahuizen, waaronder die van Frankfurt, Rome, Boedapest, Warschau, Moskou en Parijs.