Misverstand: witte donderdag valt eigenlijk op woensdag

Sinds vele eeuwen is het de donderdag voor Pasen Witte Donderdag. De anderhalf miljard christenen op aarde gedenken dan het laatste avondmaal, de laatste keer dat Jezus at met zijn leerlingen. Fout, schrijft professor Colin Humphreys van de universiteit van Cambridge. Een dag te laat.
Het was wetenschappers al eeuwen opgevallen dat de Bijbel niet duidelijk is over de datering van het laatste avondmaal en zichzelf lijkt tegen te spreken. Dat is wel raar, vond Humphreys, want joden zullen nooit fouten maken als het gaat om het beschrijven van de maaltijd van hun Pasen. Dat is een religieus hoogtepunt in de joodse traditie en daar maken joodse schrijvers dus geen vergissingen mee.
Vandaar dat de professor meent - en hij haalt er veel bewijsmateriaal voor overhoop - dat Witte Donderdag plaats had op de woensdag voor het christelijke Pasen. En hij meent ook te weten op welke datum het was, in onze telling: 3 april. En dat zou betekenen dat Pasen een vaste datum kan krijgen: 5 april. En dat Witte Donderdag soms ook valt op dinsdag.
We kunnen het natuurlijk ook laten zoals het is, zelfs als dat niet klopt.
  

Colin Humphreys
The Mystery of the Last Supper
ISBN: 9780511985485

 

Bron(nen):   Guardian