9/11 kleurboek doet veel stof opwaaien

Met ‘We Shall Never Forget 9/11. The Kids’ Book of Freedom’, bereikt de Amerikaanse trend van kleurboeken met een politieke boodschap een cynisch hoogtepunt. Volgens uitgever Really Big Coloring Books moet dit informatieve kleurboek jonge kinderen die geboren werden na 11 september 2001, uitleggen hoe belangrijk de gebeurtenissen van die dag wel zijn voor Amerika en de Amerikanen.

Daartoe worden kinderen en hun ouders meegesleurd doorheen 36 pagina’s met ongekleurde prenten maar felgekleurde tekst waarin zowat de hele geschiedenis rond 9/11 op patriottische toon uit de doeken wordt gedaan. Van ‘The Declaration of Independence’ en de 'Founding Fathers', over de tv-toespraken van George W. Bush, tot de recente uitschakeling van Osama bin Laden.

Een geschiedenisles op het niveau van lustig kleurende kinderen is het niet. 'In dit boek kun je zien wat er gebeurt met een terrorist die anderen dwingt om onze vredelievende natie te bombarderen'. Uiteraard, want dat is natuurlijk de les die kleuters zullen onthouden wanneer ze een Navy SEAL inkleuren die Osama en één van zijn gesluierde vrouwen in het vizier neemt. Het boekje is ideaal voor ouders die het terroristische gevaar achter elke hoek zien loeren. Voor amper € 5,- kunnen ze de jonge hersentjes spoelen.


Amina Sharif, woordvoerster van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen in Chicago beschrijft het boek als onverdraagzaam, haatdragend en volledig ongeschikt voor kinderen. Het boek brengt moslims systematisch in verband met extremisme, radicalisme en terrorisme. Kinderen krijgen zo de indruk dat alle moslims verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

Bron(nen):   Huffington Post  Knack  Amazon