Waarom vrouwen op dictators vallen: vooral een stevige toespraak werkt erotiserend

Gathafi had ze voor het uitzoeken, Berlusconi en Poetin (hoewel geen officiële dictators) nog steeds: vrouwen. Maar hoe zat het met Hitler, Mussolini, Mao en Lenin?
Volgens de Franse historica Diane Ducret werden Hitler en Mussolini overstelpt met liefdesbrieven. Hitlers aanbidsters kregen echter een afwijzend standaardbriefje terug. Il Duce maakte er meer werk van. Mao kwam zijn vrouwelijke fans nog meer tegemoet: de Grote Roerganger zorgde dat ze rechtstreeks naar zijn boudoir werden getransporteerd.
Ducret schreef In bed met een dictator - De vrouwen van Hitler, Mussolini, Mao, Lenin, Stalin, Salazar, Bokassa & Ceausescu, een werk dat volgens de Volkskrant mag worden betiteld als 'foute mannen voor gevorderden'.

Zelfverzekerdheid, vastberadenheid, ambitie, welbespraaktheid en een goed verzorgd uiterlijk wordt door vrouwen aantrekkelijk gevonden. En dictators kunnen daarin voorzien. Maar wat vooral erotiserend werkt is een stevige toespraak. Noch Lenins latere echtgenote, noch zijn latere maîtresse vonden deze 'boer in goeden doen' aantrekkelijk- tót hij voor een menigte van wal steekt en niet meer te stoppen is. En de lelijke en manke nazidwerg Goebbels wist zijn latere vrouw Magda te verleiden toen hij tijdens een nazi-bijeenkomst een 'giftig discours' afstak.

Ook al bekleden de dictators officieel de nummer-één-positie van hun land, het blijven mannen, doorzichtig en bespeelbaar. Volgens Ducret hebben hun echtgenote of levensgezellin een ding gemeen: 'ze hebben de touwtjes in handen, ook al stellen ze officieel niets voor.' En de dictators hebben dat over zichzelf afgeroepen. 'Wie de baas wil spelen over de anderen, is zichzelf niet meer de baas.'

Humo geeft een voorpublicatie.

In bed met een dictator, Diane Ducret. 19,95 euro.

Bron(nen):   de Volkskrant  Humo