Standbeeld van Paus Johannes Paulus II valt niet in de smaak

Omdat hij dit jaar 91 jaar zou zijn geworden, werd een standbeeld van Paus Johannes Paulus II geplaatst op de Piazza dei Cinquecento, het plein voor Roma Termini, het grootste treinstation van Rome. Volgens de kunstenaar, Oliviero Rainaldi, geeft het beeld vooral de persoonlijkheid van de voormalige paus weer. De mantel heeft de vorm van een omarming en staat symbool voor gastvrijheid en bescherming. Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome, beschreef het werk als 'modern en suggestief'.


Maar niet iedereen is er blij mee. Volgens sommigen lijkt het hoofd op dat van Mussolini. De wethouder Antonio Stampete zei: 'Het plaatsen van dit werk langs de belangrijkste toegangspoort tot Rome, waar duizenden Italiaanse en buitenlandse toeristen elke dag langskomen, is beschamend'.

Hoewel Oliviero Rainaldi al meer dan 30 jaar voor het Vaticaan werkt en de Pauselijke Commissie voor Cultuur de originele schetsen goedkeurde, heeft ook het Vaticaan kritiek op het beeld. L'Osservatore Romano, de officiële spreekbuis van de Heilige Stoel, zegt dat het 5 meter hoge bronzen beeld met de holle vorm lijkt op een bushokje. En alsof dat nog niet genoeg was, voegden ze eraan toe dat het beeld eruit zag alsof er een bom was in ontploft.'Er is niet veel gelijkenis tussen de sculptuur en de Poolse paus', aldus de krant.

In een online poll door Corriere della Sera zei meer dan 90% van de lezers dat ze het beeld niet mooi vinden. Het station is een pleisterplaats voor zwervers, daklozen en illegalen en veel inwoners verwachten dat het slechts een kwestie van dagen zijn voordat het beeld wordt gebruikt als een slaapplaats of om bierflessen en andere troep te dumpen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  You Tube