‘Get the fuck off met deze regering!’

Pinkpopbaas Jan Smeets maakte er bij de opening van het festival in Landgraaf geen geheim van dat hij stevig baalt van het cultuurbeleid van het huidige kabinet. 'Get the fuck off met deze regering', riep hij vanaf het podium het publiek toe, dat juichend reageerde. Smeets is boos over de verhoging van de btw van 6 naar 19% op de podiumkunsten.

Toch is Pinkpop een evenement dat weinig onder de crisis te lijden heeft. Er worden zo'n 60.000 bezoekers per dag verwacht. Volgens Lowlands marketing-manager Bente Bollman speelt de economische crisis juist een positieve rol voor de festivals. ‘Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan, maar je er echt even tussenuit wilt, is een festival een ideaal alternatief’. Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken is het succes van het festival te verklaren door de onwaarschijnlijke drang naar authenciteit. ‘Festivals als Lowlands en Pinkpop zijn uitgegroeid tot een gebeurtenis van formaat, vergelijkbaar met Koninginnedag of 5 mei. Het is puur ontsnappingsgedrag’. Blijkbaar is Nederland toe aan een culturele minivakantie. Arne van Terphoven, auteur van Het Festivalgevoel, omschrijft het graag zo. ‘Een weekendje festival staat gelijk aan een weekendje uit naar de zogenaamde ideale samenleving. Je moet het zien als één grote warme muzikale deken.’

Uit recent onderzoek van de University of Queensland in Australië is inderdaad gebleken dat het bezoeken van een festival een positief effect heeft op het psychisch en sociaal welbevinden van jongeren. Het geeft ze het gevoel ergens bij te horen en dat gevoel blijft na afloop van het festival nog doorwerken. Volgens de onderzoekers is het zelfs zo dat het festivalbezoek bijdraagt aan zelfreflectie en persoonlijke groei. Na afloop zijn jongeren vaker positief over zichzelf, anderen en het leven in het algemeen.

Bron(nen):   BN De Stem  De Nieuwe Revu  University of Queensland