Verhoevens Elle wint César voor beste film

De Franse speelfilm Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft vrijdagavond de César voor beste film gewonnen. Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert won de César voor beste actrice.

Verhoeven toonde zich in een reactie uitermate tevreden met het winnen van ,,twee van de grootste prijzen" van de avond.

De thriller was in totaal elf keer genomineerd bij de Franse Oscars en greep onder meer mis bij de categorieën beste regie, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol. Dit mocht de pret niet drukken bij de regisseur die ,,totaal niet teleurgesteld” was over het misgrijpen bij negen nominaties. ,,Als je dit krijgt dan zou het heel belachelijk zijn als je nog meer zou willen in het leven.”

Het was voor Huppert de tweede maal dat zij het beeldje won. De 63-jarige actrice, die in Elle een vrouw speelt die achter haar verkrachter aan gaat, was voor de zestiende keer genomineerd.

Verhoevens film is bezig met een ware zegetocht langs het wereldwijde filmprijzencircus. In januari won de controversiële thriller twee Golden Globes, een voor beste buitenlandse film en een voor Huppert als beste actrice. Begin februari viel Elle opnieuw in de prijzen, toen de film werd onderscheiden met een Goya voor beste Europese film. De Goyas zijn de belangrijkste Spaanse filmprijzen.

Frankrijk had Elle ingezonden voor de Oscars, maar de film werd niet genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. Wel maakt Huppert zondag kans op een Oscar, die voor beste actrice.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit maakte ook kans op een César. Zijn spirituele sprookje The Red Turtle, over een man op een onbewoond eiland die vriendschap sluit met een schildpad, greep naast de prijs voor beste animatie. Dudok de Wit is eveneens in de race voor een Oscar.

<>