Een schokkend aantal Amerikanen kent iemand die is overleden, omdat hij zorg niet kon betalen

Doodgaan omdat je geen geld hebt om je behandeling in het ziekenhuis te betalen, het is in Nederland onvoorstelbaar, een zorgverzekering is hier net zo normaal als belasting betalen. In de VS is die zorgverzekering nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Dat blijkt wel uit het schokkende aantal Amerikanen van wie een naaste is overleden, die de benodigde zorg niet kon betalen.

In de afgelopen vijf jaar hebben 34 miljoen Amerikanen, oftewel 13 procent van de bevolking, een bekende zien sterven, omdat diegene de medische behandeling niet kon betalen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Gallup en West Health dat dinsdag verscheen. Onder niet-witte mensen lag dat percentage zelfs op 20 procent, net als bij huishoudens met een inkomen onder de 40.000 dollar per jaar.

Behalve dat Amerikanen slecht verzekerd zijn, betalen ze ook de hoogste prijzen ter wereld voor zorg en medicijnen. Het eigen risico loopt voor sommige middelen en behandelingen op tot duizenden dollars per jaar. Het gevolg is dat 45 procent van de Amerikanen het afgelopen jaar was onderverzekerd: ze hebben wel een zorgverzekering, maar die dekt bij lange na niet alle kosten.

Bron(nen):   The Huffington Post