Nederlands uurloon 32 % hoger dan gemiddeld in EU

Nederlandse werkgevers waren in 2012 32,3% meer kwijt aan arbeidskosten dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Duitse statistisch bureau Destatis, die het FD publiceert. Nederlandse werkgevers betaalden in 2012 gemiddeld €31,30 per gewerkt uur, tegen een gemiddelde van €23,50 aan loonkosten per uur in de gehele Europese Unie. Daarmee staat Nederland op de zesde plaats van de Europese ranglijst van arbeidskosten, aldus Destatis, net onder Luxemburg (€34,40 per uur) en net boven Finland (€31,10). De landen met de hoogste loonkosten per uur zijn Zweden (€41,90), België (€40,40), Denemarken (€39,50), Frankrijk (€34,90) en Luxemburg. Bulgarije heeft met €3,70 per uur de laagste arbeidskosten in de Europese Unie. In Nederland is de werkgever 30% van de loonkosten kwijt aan indirecte kosten,. zoals sociale premies. In een land als Zweden is dat 51% en in Denemarken 15%.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  De Nederlandse werknemer lijkt zijn werkgever dus 32% meer te kosten dan de gemiddelde werknemer in Europa. De Nederlandse werknemer lijkt dus, in elk geval bruto, tot de bestbetaalden te horen.

  Over het netto inkomen zegt dit niets. Het is heel goed mogelijk dat de Nederlandse werknemer onder de streep aanzienlijk minder overhoudt dan die 32% zou doen vermoeden.

  • Paulraw

   Precies ,en de reden daarvan zal wel zijn dat we hier nog een redelijk sociaal vangnet hebben ,Niet toevallig staan in het rijtje van 6 duurste ,alleen landen die goed voor hun zwakken zorgen kwa voorzieningen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Peter Smokers

  Nou probeer daar waar maar van te leven die paar euro. Ik ken mensen die verdienen een ton per uur per maand 😉

 3. John JohnN

  Uit de grote verschillen blijkt zonneklaar dat Europa in expansiekoorts te snel te groot is gegroeid. De scheefheid zal na de ‘gastarbeiders’ golf van de vorige eeuw, een drain van maak-industrie naar landen als Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije blijvend veroorzaken – met een vermindering van werkgelegenheid van laag en midden-laag niveau in landen als Nederland. Niet wenselijk omdat de hele bevolking niet tot hoog opgeleid kan worden opgekrikt.
  Het alternatief is de mensen uit die landen hier naartoe halen op vastgestelde normale arbeidsvoorwaarden. Dit zal echter weer een drain van slimme en vlijtige mensen uit die landen veroorzaken, zodat hun achterstand in welvaart alleen maar zal toenemen. Dat proces is nu al zichtbaar in Polen, waar vakkundige autochtone krachten schaars beginnen te worden. Ik stel op elk vlak vast dat Europa in de wording te snel een veel te grote broek heeft aangetrokken. De grote verschillen in lonen, kosten levensonderhoud, welvaart leveren spanningen op waar de hele samenleving onder lijdt.

 4. Vogelbeest

  Dit bedrag wordt pas compleet als je ook naar de productiviteit kijkt, en dan blijkt de Nederlandse werknemer per uur een van de productiefste ter wereld te zijn.

  Ter illustratie: Ooit waren wij werk aan het uitbesteden in Malaysië. Een geschoolde arbeider verdient daar ongeveer 1/8e van wat een Nederlander verdient. Maar we hadden 4 Maleisiërs nodig om dezelfde output per uur te krijgen als met 1 Nederlander. De netto-winst was dus wel 50%, maar alleen een berekening op loonkosten zegt zo goed als niets.

 5. bierneus

  Onzinnig artikel. Zet er de arbeidsproductiviteit per uur bij en we weten of we ‘duur’ zijn of niet… Ik kost nog veel meer per uur, maar lever daar een velvoud van op…ben ik nu duur of goedkoop (bij die Bulgaar geldt waarschijnlijk het omgekeerde…)

 6. Femke

  Bruto misschien goed betaald maar onder aan de streep netto houden we het minste aan over van de EU, ten opzichten van wat er aan de strijk stok blijf hangen en dan heb ik het over directe belastingen en indirecte belastingen en belastingen als je nog iets kan sparen 1,2% vermogensbelastingen.

 7. Rik_F

  Nederland €31,30 per uur, Bulgarije €3,70

  Weinig meer meest……
  Zijn wij niet een vreselijk verwend zeurderig volkje geworden?

Reacties niet toegestaan