Een overzicht van vakantie in Zuid-Europa: Zelfs Frankrijk gaat weer open

Het toerisme is toch te belangrijk voor de Zuid-Europese landen. In navolging van Griekenland, Spanje en zelfs Italië opent ook Frankrijk de grenzen weer.

Spanje
Als de versoepeling van de maatregelen geen grote negatieve gevolgen heeft dan zijn buitenlandse toeristen vanaf eind juni weer welkom in Spanje. Dat heeft minister van Transport José Luis Ábalos aangekondigd. De veertien dagen quarantaine die nu nog geldt voor wie het land binnen wil, wordt dan opgeheven. In ieder geval gaan de Balearen en de Canarische eilanden weer open, maar vermoedelijk ook grote delen van de rest van het land. In Spanje is de toerismesector goed voor 12 procent van de economie.

Italië
Italië verwelkomt buitenlandse toeristen alweer vanaf 3 juni. De quarantaineregels worden opgeheven, de anderhalve meter afstand blijft wel van kracht. Er zullen naar verwachting wel maatregelen zijn als koortsmetingen voor je een hotel in gaat. De toeristische sector maakt 13 procent uit van de totale economie.

Frankrijk
Frankrijk zei nog niet zo lang geleden dat de grenzen de hele zomer dicht zouden blijven voor buitenlandse toeristen, maar heeft nu toch besloten weer open te gaan. Wanneer precies, is nog niet duidelijk. Het land verwacht half juni te weten wanneer en onder welke voorwaarden toeristen weer welkom zijn. In Frankrijk bestaat 10 procent van de economie uit toerisme.

Griekenland
Griekenland start het toeristenseizoen weer op vanaf 15 juni. Internationale vluchten worden vanaf 1 juli weer hervat. Minister van Toerisme Harry Theocharis liet weten dat Bulgaren, Noord-Europeanen, Israëli's en Cyprioten tot de eerste bezoekers zullen horen. Een vijfde van de Griekse economie is direct of indirect afhankelijk van toerisme.

Overige landen
Landen als Portugal, Kroatië en Oostenrijk hebben ook al aangegeven de grenzen weer te gaan openen voor de zomervakantie losbarst. Naar verwachting zullen ook de Scandinavische landen weer toeristen ontvangen.

MAAR: zeker tot 15 juni geldt er code oranje in Europa. Dat wil zeggen dat vakantiereizen verboden zijn en je alleen mag reizen als het noodzakelijk is. Ook zal elk land bekijken hoe de huidige versoepelingen uitpakken. Op basis daarvan kunnen besluiten over toerisme nog worden gewijzigd.

En hoe je precies anderhalve meter afstand houdt in een vliegtuig is ook nog niet duidelijk.