De twee griezeligste grafieken over Spanje

Hoe slecht het echt gaat met Spanje kun je zien deze twee tabellen. Daaraan is te zien dat een steeds groter legioen Spanjaarden permanent in de werkloosheid is beland. Het aantal werklozen srtijgt, maar het aantal permanent werklozen stijgt nog veel sneller. Zelfs al zou er weer economische groei komen, dan ziet het er voor die miljoenen heel slecht uit.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Ik begrijp er niets van. De schulden ontstonden toch door de zeepbel in het vastgoed? Je zou denken dat ze dan net als de Ieren er snel bovenop zouden komen.
  Wat is er nu anders?

  • kletsmajoor

   Goede vraag. Ik ben maar een amateureconoom maar dit is wat ik ervan begrijp.
   Ierland is gered door leningen van Europa. Met dat geld zijn de Ierse banken in een klap weer gezond gemaakt. Die banken kunnen dus nu weer normaal krediet verlenen aan bedrijven en huishoudens zodat de economie kan herstellen.
   Net zo’n behandeling voor Spanje is simpelweg te duur voor Europa omdat Spanje zoveel groter is dan Ierland. Daarom worden er alleen leningen gegeven om de Spaanse banken net in leven te houden. Het gevolg is dat die banken geen geld meer kunnen uitlenen want dat hebben ze niet meer, dat zit allemaal vast in die mislukte vastgoedprojecten. Het gevolg daarvan is dat de Spaanse economie krimpt tot een veel lager niveau.

   Zoals het nu gaat staat Spanje nog een lange periode te wachten waarin hun economie op halve kracht draait en ze maar heel langzaam de schulden kunnen aflossen en de banken maar heel langzaam weer ruimte krijgen om geld te lenen aan bedrijven en huishoudens.

   (in antwoord op Templein)
 2. Edwin67veen

  Ik denk dat er ook een iets vertekent beeld geschetst wordt. Kun je bijvoorbeeld vertrouwen op de registratie. Misschien had bijvoorbeeld de man wel een baan en is nu werkeloos, waardoor de vrouw zich misschien wel ingeschreven heeft voor een baan. Dan heb je twee werkelozen op papier, terwijl dezelfde mevrouw eerder helemaal niet op zoek was naar een baan. Het kan ook zijn dat de controle op zwartwerken heel slecht is. Wat er dan gebeurd is dat kleine bedrijfjes hun mensen ontslaan, waarna ze diezelfde dag weer aangenomen worden in het zwarte circuit. Beide hoeven dan geen premies af te dragen en krijgen ook nog eens een werkeloosheidsuitkering.
  Dan kan het zo zijn dat iemand in Duitsland of Nederland is gaan werken, maar nog steeds als werkeloos staan in Spanje. Dit om zo snel mogelijk weer terug te kunnen.
  Ik weet niet over bovenstaande gedachten waar zijn, want ik heb dit niet onderzocht. Ik heb ook geen onderzoek gelezen waarin dit als feiten is aangetoont. Ik heb slechts een gedachte hierover. De cijfers die namelijk in dit artikel worden getoont, zijn ook maar cijfers en ik weet ook niet wat hieraan ten grondslag licht.

  • Cantabra

   Edwin67veen klopt geheel met de dagelijkse waarheid hier in Spanje! Heb je goed door zien (als een van de weinige)!

   (in antwoord op Edwin67veen)

Reacties niet toegestaan