Hotel of Airbnb? Wat is veiliger?

Veel mensen fantaseren over vakantie. Kan het al? En hoe dan? De wijze van vervoer is uiteraard een punt, maar ook: waar kun je het beste verblijven?

Als het op hygiëne aankomt, 'denk ik dat hotels een voordeel hebben', zegt Henry Harteveldt, de oprichter van Atmosphere Research Group, aan de New York Times. Hij is deskundig op het gebied van verblijfsrecreatie. Grote hotelketens hebben medische experts ingeschakeld om de officiële gezondheids- en veiligheidsprocedures te verbeteren. Ze weten dat de enige manier om nog wat klanten te trekken is veiligheid te bieden. In Griekenland heeft ieder hotel een 'hygiëne-persoon' en iedere accommodatie heeft contact met een vaste dokter. In de VS werken hotelketens samen met de CDC, vergelijkbaar met het RIVM.

Airbnb heeft onlangs het Airbnb Enhanced Cleaning Initiative gelanceerd , een gestandaardiseerd programma om hosts te helpen met hygiëne. Daarin staan allerlei maatregelen die de hosts kunnen nemen. Een van de adviezen is om de ruimte de eerste 24 uur na het vertrek van gasten niet te betreden.

De richtlijnen zijn serieus en opgesteld door deskundigen. Maar het zijn richtlijnen. En bij Airbnb is het - meer dan bij hotelketens - de vraag of jouw locatie die richtlijnen heeft gevolgd.

Meer dan ooit loont het om op je hoede te zijn voor de rode vlaggen die bij aankomst onraad aankondigen. Wanneer je aankomt op je hotelkamer of Airbnb, moet je de ruimte grondig inspecteren. Gebieden waar zich vuil heeft opgehoopt, vooral in de hoeken van de kamer en de badkamer, zijn 'rode vlaggen', zegt Brian Sansoni, senior vice-president van het American Cleaning Institute .

Als je in een Airbnb verblijft, raadt Sansoni aan om ook aandacht te besteden aan de netheid van de keuken en oppervlakken die in contact komen met voedsel, zoals het aanrecht.

Voor Airbnb pleit dat er doorgaans een beperkt aantal mensen op een locatie verblijft, terwijl je een hotel met veel meer mensen deelt.

En dan is er het annuleringsbeleid. Het zijn onzekere tijden, dus let bij het boeken op de annuleringsvoorwaarden. Want je weet maar nooit.