China wil van de dollar af

Een week nadat de Verenigde Staten hebben besloten de geldpersen aan te zetten, komt China met het voorstel om een nieuwe valuta te creëren die de dollar als internationale geldeenheid kan vervangen. Het voorstel, zo tekent The Wall Street Journal aan, laat zien dat grote ontwikkelingslanden in toenemende mate ongelukkig zijn met de dominante rol van de VS in de wereldeconomie.
De voorstellen van de gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, zijn vergelijkbaar met plannen die Rusland eerder heeft gerealiseerd. Beide landen willen dat het Internationale Monetair Fonds een eigen munteenheid gaat uitgeven. Volgens Xiaochuan is het internationale monetaire systeem kwetsbaar doordat het sterk afhankelijk is van enkele valuta, met name de dollar, maar ook de euro en de yen. Een nieuwe munteenheid zou landen als China meer vrijheid geven bij het voeren van een eigen monetair beleid.
Eerder deze maand gaf ook de Chinese premier Wen Jiabao al blijk van een groeiende assertiviteit toen hij zei bezorgd te zijn over de waardevastheid van Chinese investeringen in de Verenigde Staten, en vooral in overheidsobligaties. China heeft zelf geen enkele invloed op de waarde van deze beleggingen, die vooral fluctueert met de koers van de dollar en veranderingen in het Amerikaanse economische beleid. Terwijl China nog steeds veel geld uitleent, kampt het land dit jaar wel met een enorme terugval in de export.

Bron(nen):   The Wall Street Journal