Een op de acht huizen gedwongen verkocht
Het water staat steeds meer huiseigenaren aan de lippen. De vaak maximale hypotheeklasten die zijn aangegaan toen het nog goed ging met de economie zijn nu bij de eerste de beste tegenslag een blok aan het been. Werkloosheid en echtscheiding zijn de voornaamste boosdoeners. Huishoudens met betaalachterstanden op de hypotheek van meer dan 120 dagen zijn volgens het BKR inmiddels opgelopen tot ruim boven de tachtigduizend. De NVM registreerde in het eerste kwartaal ruim 2500 gedwongen verkopen.
Ter vergelijking: in diezelfde periode verkochten ruim 20.600 huiseigenaren hun huis. NVM-voorzitter Ger Hukker tegen De Telegraaf: „Dat betekent dat 12,4% van het aantal verkopen een gedwongen karakter had.” Vermoedelijk is dat nog niet het hele verhaal. Veel huizenbezitters zijn nog niet zo ver in nood dat hun huis gedwongen moet worden verkocht, maar wel al in grote zorgen en geldnood vanwege het teruggevallen inkomen in combinatie met een een huis waarvan de lasten te hoog zijn, maar dat niet te verkopen is zonder grote verliezen.
Er zijn zeer voorzichtige tekenen die wijze op het einde van de prijsdaling van huizen, maar het zal nog jaren duren voor de de prijzen zich zo hersteld hebben dat de problemen voor mensen met een lager inkomen vanwege werkloosheid en mensen die scheiden zijn opgelost
Daling van de huizenprijzen is één ding.
Ander ding – wat ik hier niet lees – is dat veel mensen ver boven hun stand wonen. In een crisis wordt dat rechtgezet. Pech als je de klos bent, maar dan had je het maar bij huren moeten laten. Of een huis moeten kopen dat beter bij het inkomen past. Nu rest niets anders dan blijven zitten en niet zeuren of de boel verkopen, de verliezen nemen en de komende twintig jaar heel erg klein gaan wonen. Flatje in de Bijlmer is nog steeds spotgoedkoop. Net als een rijtjeswoning in Noordoost Groningen.
”Flatje in de Bijlmer is nog steeds spotgoedkoop. ”
Ik weet niet of jij de huren in de Bijlmer wel eens hebt geanalyseerd ,heb collega’s die vanwege de huur daar zijn gaan kopen.
”Net als een rijtjeswoning in Noordoost Groningen”
Ja, daar is ook veel werk,….
(in antwoord op Genuine_Defector)”Flatje in de Bijlmer is nog steeds spotgoedkoop. ”
Ik weet niet of jij de huren in de Bijlmer wel eens hebt geanalyseerd ,heb collega’s die vanwege de huur daar zijn gaan kopen.
”Net als een rijtjeswoning in Noordoost Groningen”
Ja, daar is ook veel werk,….
(in antwoord op Genuine_Defector)Je mist mijn punt.
(in antwoord op Paulraw)Zeer veel mensen wonen veel te duur en ver boven hun stand.
Dat was al voor de crisis zo.
Dat ben ik ook volledig met je eens ,roep het zelf al jaren ,maar werd uitgelachen ,zal bij jou niet anders zijn geweest.
(in antwoord op Genuine_Defector)Maar huren op door jou genoemde lokatie is duur ,en wonen in Groningen is geen optie als je in de Randstad werkt
In de huursector heeft de afroomsector ook flink gecashed op geleende welvaart. En dat is waar de huurder nu voor betaald. Huren is ook niet meer wat het is geweest.
(in antwoord op Genuine_Defector)Foto bij artikel is wel sluikreclame voor een makelaarssite
Gemeenten rekenden 100.000 voor de grond van een tussenwoning met 175.000 bouwkosten. Een gemeentebelasting van meer dan 50% op nieuwbouw.