Vogelaarwijken weggegooid geld?

In 2007 werd door de toenmalige minister Ella Vogelaar een lijst gemaakt van de 40 wijken in grote steden die er het slechts aan toe waren. De wijken gingen 'Vogelaarwijken' heten. Er werd en wordt in die wijken voor miljarden gestopt door rijk, corporaties en gemeenten om de leefbaarheid te verbeteren. Dat proces is niet klaar, maar nu wel 6 jaar op gang. En helaas. Het lijkt geen goed besteed geld. In een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau wordt gekeken over leefbaarheid, criminaliteit en andere zaken in de Vogelaarwijk verbeterd zijn ten opzicht van andere slechte wijken, waar al dat geld niet is ingestopt. Uit het rapport blijkt dat het sinds 2008 met alle probleemwijken beter gaat, maar dat de Vogelaarwijken zich daarin niet onderscheiden. In wijken die geen extra geld krijgen is de leefbaarheid niet minder gestegen dan in de Vogelaarwijken.
De veiligheid nam af, zowel in de Vogelaarwijken als in de andere probleemwijken. De tevredenheid van de bewoners nam gemiddeld in alle probleemwijken toe en de bewoners zijn optimistisch over verdere verbeteringen. Die ontwikkeling zette zich al in voor er specifiek beleid was voor probleemwijken.
 

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Ach gossie, is ze weggepest door een journalist, komt ze weer volop in het nieuws door een andere misser uit het verleden.

 2. Genuine_Defector

  Vanaf het begin volstrekt kansloos plan. De PvdA-oplossing – als in; gooi er maar weer eens bakken vol geld tegenaan – werkt niet bij dit soort problemen. Je moet die mensen op een andere manier prikkelen. Gratis geld werkt averechts. Dat was voor dit fantastische idee al bekend.

  Wat doet die Vogelaar tegenwoordig eigenlijk? Wacht, ik zie dat ze voorzitter is van een woningcorporatie. Je verwacht het ook niet.

 3. disqus_cDEBEY6Kl8

  Wel een succes story overigens, als voormalig lid van een ondemocratische partij bij de Pvda binnen sluipen en ondanks dat je niks kunt, minister worden en vervolgens miljarden over de balk gooien dan heb je toch bepaalde kwaliteiten.

  • AT

   Of sterke ellebogen…

   (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
  • Templein

   Er werden 40 achterstandswijken
   geselecteerd die met een tien jaar durende inspanning van corporaties,
   gemeenten en rijksoverheid naar een hoger bestaansniveau getild zouden
   worden.
   Het merendeel van de honderden miljoenen kwam van
   corporaties en gemeenten. Van alle corporatiehuurders dus. Alleen de regie, de spirit en het enthousiasme kwamen van het rijk, van Vogelaar. Veel insiders zeggen dat zij goed werk deed. Maar ze miste de stijl die Marianne Martens hierboven mooi uittekent.

   Toen kwam er een economische terugval. Vogelaar weg en weg politieke ambitie. Ook is VROM, het ministerie dat de motor van de nationale wijkenaanpak vormde, van de kaart geveegd. Niemand protesteerde toen een eeuw succesvolle volkshuisvestingspolitiek bij het grofvuil werd gezet.

   (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
 4. AT

  Boeken zijn er geschreven over de grootstedelijke problematiek van achterstandswijken en de naïeve pogingen om het met behulp van een nieuwe gevel en kinderspeelplaats te verbeteren. Er is maar één manier: concentratie van arme groepen tegengaan en zorgen voor onderwijs en werk. Kost in het begin misschien ook een miljard, maar kan later een veelvoud daarvan opleveren doordat koopkracht en belastinginkomsten toenemen, en vandalisme en criminaliteit afnemen.

 5. Templein

  Het ging over achterstandswijken. Meestal raken die wijken nog meer achteruit, de gevreesde spiraal.
  Nu zijn die achterstandswijken dus niet meer te onderscheiden van andere wijken. Dat is fraai, lijkt me.
  Het is ook een goed teken dat de corporaties de andere wijken opknapten. Dat zal met het huidige overheidsbeleid niet meer kunnen. Woningcorporaties mogen zich niet meer bemoeien met de woonomgeving. Dat moeten de gemeentes (weer) doen.

 6. marianne martens

  gossie, wat zijn de reacties toch genuanceerd op Mees en Vogelaar e.a wijffies, wat doen ze toch verkeerd, die vrouwtjes. Neen, dan de heren strak in ‘t pak, van Lier/Bommel schoenen, kaal of kort haar, opvallend horloge, grote bek,streep-mond, onderdrukkend, Ja, knikkers allom, en een potje met zalf, voor de hele ruwe ellebogen, in een geheim zakje.

  • Genuine_Defector

   [X] Pak (inderdaad strak wegens enige corpulentie)
   [X] Van Bommel
   [ ] Kaal of kort haar
   [X] Opvallend horloge (maar niet duur, simpele Seiko. Opvallend omdat steeds minder mensen een horloge dragen)
   [ ] Grote bek
   [ ] Streep-mond (weet niet zo goed wat dit is)
   [ ] Onderdrukkend
   [X] Knikkers (goede oude tijd)
   [X] Potje zalf (meerdere zelfs. Ja, ook mannen hebben dat.)
   [ ] Ruwe ellebogen
   [X] Geheim zakje (maar die’s nu dus niet meer geheim…)

   6 uit 11. Net een voldoende.
   Maar ik begrijp wel wat u bedoelt. Maar zo bedoel ik het dan weer niet. Mees en Vogelaar zijn volgens mij gewoon van lotje getikt danwel onkundig. U noemt daar dus wel even twee vrouwen. Maar het heeft verder niets met vrouw-zijn an sich te maken. Niet wat mij betreft in ieder geval. Zat mannen die net zo erg zijn, of zelfs nog erger. Ik noem een Stapel, een Staal, een Dijkhuizen of een Van Rey. En ga zo maar door.

   Maar goed, ik geef u een plusje omdat u een vrouw bent. Zo ben ik dan weer wel. 🙂

   (in antwoord op marianne martens)
 7. iembam

  In nl roepen we al snel dat iets mislukt is. Negatief, negatief negatief. Zijn jullie net alle ” den haag” zo naief om te denken dat zoiets ongrijpbaars alls “criminaliteit” zou verminderen door een likje verf? Nee.

  Ik ken een aantal van die wijken en ik loop er nu veel liever doorheen dan vroeger, ze zijn opgeknapt en zien er goed uit PUNT. Niks meer niks minder. Geniet ervan zou ik zeggen.

 8. Dead Silence

  In alle probleemwijken gaat het beter, de veiligheidnam af. Hoe moet ik dat interpreteren, dit neigt naar een contradictie? Jat men duurdere spullen van elkaar of van mensen uit niet-Vogelaarwijken? Floreert de drugshandel en prostitutie waardoor men meer te besteden heeft? Ze zijn optimistisch over verdere door de overheid (lees: u en ik) betaalde verbeteringen? Het probleem van de PvdA is dat men nog steeds nobel streeft naar een utopie, men gelooft in de goedheid van mensen. Helaas is de realiteit is tegengesteld.

  Een ander probleem van de PvdA is dat zij het probleem niet aanpakt bij de bron, maar met lapmiddelen komt om de zaak controleerbaar te houden, voor zo lang het duurt of uiteindelijk volledig escaleert.

  Het men shovels platwalsen van probleemwijken met alles wat er zich in bevindt is de enige oplossing om het uiteindelijke doel te realiseren. Tevens is dit ook de meest goedkope oplossing.

Reacties niet toegestaan