Amerikaanse studiebubbel voorbode Nederland?

Geen studiefinanciering, wel hoge studiekosten. Dat wordt lenen dus. En niet zo'n klein beetje ook.
De totale Amerikaanse studieschuld is opgelopen tot 1200 miljard dollar (zo'n 900 miljard euro). Dat is een verdrievoudiging in tien jaar. De schuld is hoger dan die op auto's of creditcards en stijgt elk jaar met 9%. De werkgelegenheid is daarentegen niet toegenomen.
Het systeem houdt zichzelf in stand. Overheden verstrekken goedkope leningen. Daardoor blijven studenten lenen en verhogen universiteiten elk jaar weer hun collegegeld. Ondanks bijbaantjes en ouderbijdrages blijft een universitaire studie zonder lening onbetaalbaar. De gemiddelde studieschuld per student is bijna 19.000 euro.
De zogenoemde studiebubbel wordt vergeleken met de huizenbubbel: mensen lenen te veel geld tegen een lage rente. Bij economische tegenwind kunnen ze hun schuld niet meer terugbetalen. Net als de waarde van huizen, daalt ook de waarde van diploma's. Er zijn te veel studenten en te weinig banen. Dat besef dringt langzaam door bij de jonge Amerikanen. Voor het eerst sinds lange tijd, nam vorig jaar het aantal aanmeldingen voor universiteiten af. De verwachting is, dat honderden scholen de komende jaren zullen sluiten.
In Nederland neemt de totale studieschuld ook snel toe. Hij bedraagt nu ongeveer 6 miljard euro. Dat bedrag loopt vermoedelijk verder op na de afschaffing van de studiebeurs en ov-jaarkaart. Met het hoge Nederlandse collegegeld wordt studeren hier dan ineens relatief duur. In alle landen om ons heen, behalve Groot-Brittannië, is het collegegeld aanzienlijk lager. In Scandinavië hoef je niets te betalen. In Duitsland is het nu nog 1000 euro per jaar, maar wordt het wellicht binnenkort afgeschaft en in België kost een jaartje studeren maar 600 euro. In Nederland betaal je volgend jaar 1835 euro. Of er genoeg goedbetaalde banen zijn om die hoge studiekosten terug te verdienen, is nog maar de vraag.
Bron: NRC Next (niet online)

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  € 1835 per jaar vind ik nog wel meevallen eigenlijk. Dát is niet waar je een enorme studieschuld van oploopt, en het is een bedrag wat je als afgestudeerde starter ongeveer per maand mag verwachten aan inkomste. Een jaar studeren kost dus aan collegegeld ongeveer een maandsalaris. Het wordt pas duur als je ook de kosten van je kamer, je levensonderhoud etc. gaat financieren.

  Een groot verschil met de VS is dat hier de rentes en terugbetalingstermijn en -bedragen gelimiteerd zijn. Je leent hier van de overheid, maar je hoeft slechts naar draagkracht terug te betalen, over een periode van 15 jaar. Mocht je dus echt nergens komen met je opleiding, dan vervalt na die 15 jaar de rest van je schuld. Momenteel zijn de rentes op de studieschulden minder dan 1%.

  Een ander groot verschil met de VS is dat het gros van de opleidingen hier publieke universiteiten en hogescholen zijn, met een wettelijk vastgesteld collegegeld en met redelijk gelijkwaardig gewaardeerde diplomas. In de VS zijn de veel opleiders commerciele instituten met enorme verschillen in kwaliteit.

 2. kletsmajoor

  Econoom Kees de Kort vermoedt dat er veel amerikanen zijn die zich inschrijven bij een universiteit alleen om een lening te kunnen krijgen. Die lening gebruiken ze vervolgens om hun rekeningen te betalen en niet om te studeren.

  • Peter Rokers

   Ach ja, je moet vindingrijk zijn.
   Tenslotte word je rijk van geld lenen.
   Je moet wel meer binnen krijgen dan je zelf moet betalen.
   Ik denk aan 2 keer zoveel zodat je ook nog overhoudt om een vorstelijk van te kunnen leven.
   Zo doen direkteuren dat.
   Ze lenen veel meer en ze leven zelf heel riant.
   En de werknemers krijgen een armoedig salaris waar ze net of net niet van rond kunnen komen.
   Als je een goed plan hebt …..

   Nee, geld lenen om zo van te leven gaat niks opleveren.
   Behalve schuld dan.
   En zo krijg je de ene ellende na de andere.

   En zo wordt de staat ook arm.
   Alleen al in het stand houden levert niks op.
   Integendeel. Ze doen het helemaal verkeerd.
   Dat privatiseren heeft ook meer ellende opgelost.
   Kost ook meer dan het bespaart.
   Voor wie ze het nog in stand houden lijkt mij wel duidelijk.

   Genoeg bellen door te prikken de komende jaren en dat zal me een knal gaan geven.
   Zeker als eindelijk die domme beurs eens onderuit gaat.
   Want daar hebben we ook nooit wat aan gehad.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Dead Silence

  Het collegegeld in Nederland is helemaal niets. als je een fatsoenlijke studie volgt en afrondt, dan los je dat binnen een jaar af.

  • AT

   Nogal simplistisch. €1835 stelt inderdaad niet voor. Maar dan zijn er de bijkomende kosten, voor de studie die ik volgde was dat ongeveer €700,- aan materiaal, boeken e.d. Dan de kosten voor huur, laten we zeggen €350/maand en levensonderhoud incl verzekering ook €350/m. Voor een vijfjarige studie kom ik dan op, grof geschat, meer dan €50000,-. Er is géén enkele baan die pas afgestudeerden kunnen krijgen waarmee je dat in één jaar kunt aflossen.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik heb ook op kamers gezeten, 5 jaren lang. Gestudeerd en gewerkt en helemaal geen studieschuld eraan overgehouden. En als je 50 mille aan je broek hebt, dan duurt het aflossen inderdaad een paar jaar.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Ik gelukkig ook niet, maar het is toch wel degelijk een reële berekening waar velen mee geconfronteerd worden. Daarnaast zijn er studies waar je niet zoveel vrije tijd overhoud zoals medicijnen of als je hoge ambities hebt. Dan zijn er ook nog genoeg mensen met ambitie die geen rijke ouders hebben.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Daan

      50.000 is een lage schatting. Een kamer kost tegenwoordig, als je geluk hebt en je vindt eentje van een studentenhuisvester, zon 450,-. (10 jaar geleden was dat 250,-) Als je daar niet tussen zit kun je naar een pandjesmelker… En een studie in 5 jaar afronden moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Er zijn zat studies waarvoor je 5 jaar beurs krijgt.. ehm kreeg, maar welke gemiddeld meer dan 8 jaar duurt. Maarja dat zijn wel de échte studies.

      (in antwoord op AT)
 4. Peter Rokers

  Gratis geld bestaat niet. Je kunt alleen rijk worden door gigantisch op te lichten. Met piramide konstrukties bijvoorbeeld.
  Derivaten bestaan niet. Maar met virtueel reality kan alles.
  Internet heeft ook zijn nadelen.
  Ja, aandelen e.d. gaan ook via internet. Kopen op afstand is toch niet zo raar ?
  Je moet altijd maar afwachten wat je in huis krijgt.
  Ik ben er ook voorzichtig mee.

 5. sben742@gmail.com

  lening tussen private serieus bod

  Ik ben een persoon die voorziet in leningen vanaf 1000 €
  € 150 999 000, zal u een lening te vinden
  doorgaan met hun activiteiten, of het nu een project of
  Koop een appartement. Echter, de voorwaarden die door de bank. Alle mensen in staat om te reageren op hun toestand zal zijn, de rente bedraagt ​​3.% Per jaar. of als je het geld nodig om andere redenen, neem dan contact met mij op voor meer informatie, gelieve ons te contacteren met dit Email: kenlexloancompany1@gmail.com

Reacties niet toegestaan