De crisis bijt zich vast

Steeds opnieuw komen politici en soortgelijke hoogwaardigheidsbekleders in beeld om te zeggen dat de crisis nu toch wel misschien, eventueel, onverhoopt, vermoedelijk en vast en zeker op zijn einde loopt.
Laten we hier niet cynisch over doen.
Wie weet zijn die tekenen van herstel er soms en bovendien: iemand moet de moed er in houden. De psychologische kant van de economische malaise is moeilijk te onderschatten en misschien is het wel de plicht van onze leiders om de zaken iets zonniger voor te stellen dan ze zijn.
Maar behalve woorden heb je ook cijfers.
En The Wall Street Journal komt vandaag met cijfers die er niet om liegen. In de VS steeg de werkloosheid flink de afgelopen maand en het land zit nu op een percentage van 9,5 procent werklozen onder de beroepsbevolking. In juni kwamen er 467.000 werklozen bij. In mei waren dat er 322.000.
Gevolgen: minder business, minder consumenten-vertrouwen, minder bestedingen, meer gedwongen verkopen van huizen en een psychologische dip die zich ongetwijfeld zal vertalen in kelderende beurskoersen en aanverwante parameters die uitstekend weergeven wat de mood of the nation is.
Sinds de crisis begon in december 2007 – eigenlijk nog maar kort geleden – gingen in de VS 6,5 miljoen banen verloren.

Bron(nen):   The Wall Street Journal