Spectaculaire renteverlaging ECB: rente naar 0,25 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag een zeer onverwachte stap genomen door het belangrijkste rentetarief in de eurozone te verlagen naar 0,25 procent. Volgens ECB-president Mario Draghi kan Europa 'een langere periode van lage inflatie' verwachten. Een lagere rente kan helpen de inflatie op te jagen. Een lagere rente is goed om de economie te stimuleren en kennelijk vindt de ECB dat verdere stimulering nodig en mogelijk is zonder het risico op inflatie. De rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB (herfinancieringsrente), stond met 0,5 procent de afgelopen maanden al op het laagste niveau ooit. Door de sterke daling van de inflatie in de eurozone groeide afgelopen week de verwachting dat de rente verder zou worden verlaagd. Maar de meeste analisten rekenden er echter niet op dat de stap nu al zou worden gezet. ECB-president Draghi zei in een persconferentie te vertrouwen op herstel van de economie in de eurozone. Ook de inflatie zal 'op de middellange termijn' weer stijgen richting 2 procent, het percentage waar de ECB naar streeft. 'De inflatie daalde in oktober van 1,1 naar 0,7 procent. Dat was een grotere daling dan verwacht. Ook voor de komende maanden kunnen we een lage inflatie verwachten.' Draghi wilde niet zeggen wanneer hij verwacht dat de inflatie weer gaat stijgen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  De Rabobank krijgt een miljoenenboete en de ECB manipuleert rentes alsof het doodnormaal is (??) Dacht ik dat we een vrije markt hadden, blijkt de prijs van geld helemaal niet door de markt bepaald te worden… :-S

 2. Karel Kritisch

  Gratis geld jippie! Druk er lekker onbeperkt van bij en leen het bijna gratis uit jeeh. Dat we hier nog met zijn allen intrappen. Een grote luchtbel. Geld is niks, het is een grote illusie.

  • Heldoppantoffels

   Ja mooi hè!!! Banken kunnen lekker goedkoop geld lenen, maar denk je dat wij er iets van merken in de hypotheek???

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Men is bang voor deflatie in Europa behalve in Nederland daar verhogen we gewoon de btw als de prijzen dalen. De prijzen dalen omdat anders niemand wat koopt. Waar moet al het geld heen? Ja naar de beurs, naar slecht presterende bedrijven…en de luchtbel blaast zich weer op.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan