Waarom er nog dit jaar een einde gaat komen aan de beurshausse

Beurzen rijgen de records aaneen en er lijkt maar geen eind te komen aan de koersstijgingen. Met de nadruk op lijkt. Beursanalisten van Bank of America verwachten dat de koersen de rest van 2021 zullen gaan kwakkelen.

Ze noemen volgens Business Insider vijf redenen:

 1. Extreem optimisme
  Als beleggers te optimistisch worden, is dat een signaal dat de piek nabij is. Volgens het model dat de Bank of America hanteert, is het beurssentiment daar nog één punt van verwijderd.
 2. Toekomstig rendement vlakt af
  “De waardering van aandelen is bijna het enige dat telt op de lange termijn”, zei een analist bij Bank of America. “Vanwege de koersstijgingen in april kunnen we een koersrendement van slechts 2 procent per jaar over een periode van tien jaar verwachten. Afgelopen november was dat nog 5 procent per jaar en tien jaar geleden was het verwachte jaarlijkse koersrendement 10 procent.”
 3. Terugval logisch na snelle stijging
  De S&P 500 had in het eerste kwartaal een rendement van 54 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De kans dat dat gebeurt is minder dan 5 procent. De Bank of America weet op basis van eigen data dat er daarna vaak een jaar volgt van dalende koersen.
 4. Realitycheck na crisis
  Als de coronacrisis voorbij is en het effect van de enorme steunpakketten van overheden is uitgewerkt, zal de economie normaliseren, wat tot een realitycheck zal leiden op de beurs.
 5. Beleggers nemen te veel risico
  Een van de indicatoren van de Bank of America is de verhouding tussen risico en rendement. Op dit moment zijn beleggers bereid om heel veel risico te nemen voor een heel klein beetje rendement. Dat is een slecht teken.

Bron(nen):   Business Insider