Europa in crisis: Oostenrijk zegt dat de Grieken in hun sop mogen gaarkoken

De Europese afgrond blijkt dichterbij dan we dachten. Dinsdag middag kondigde de Oostenrijkse minister van financiën Proell dat Oostenrijk niet van plan is te betalen als de Grieken niet in staat blijken de afgesproken bezuinigingen te realiseren.

 Dat is dus geen loos dreigement, want dat de Grieken hun doelen niet halen staat vast.

"Wij hebben aanwijzingen dat de Grieken hun doelen niet halen. Met name de belastingontvangsten zijn lager dan we hadden afgesproken."
Dat klopt, maar dat komt vooral omdat de Grieken hun economie op last van EU en IMF hebben stuk bezuinigd. De economische activiteit is drastisch afgenomen en dus zijn ook de belatsinginkomsten lager. Het Griekse begrotingstekort zal in 2010 uitkomen op 9,4 procent, en niet op de 7,8 procent die was afgesproken.

Griekenland is 110 miljard euro beloofd, in delen te betalen. Als zou blijken dat de Oostenrijkers kunnen weigeren, dan is het hek van de dam, want ook in veel andere Europese landen is onder de belastingbetalers weinig enthousiasme om de Griekse rekening te betalen.
"De cijfers die we nu hebben geven ons geen reden om in december ons deel van de Griekse rekening te betalen."

En het belooft ook niet veel goed voor de reddingsplannen die nog moeten worden gemaakt voor Ierland, Portugal en - wie weet - Spanje en Italië.

 

Bron(nen):   Bloomberg  Daily Telegraph