Rusland kan na Sotsji diep vallen

Nu is er de euforie van de spelen. Rusland heeft redelijk gescoord en is - op de deceptie van het ijshockey na - trots op de ploeg en heel trots op de Spelen. Maar economisch gaat het bergafwaarts. De roebel is alleen al dit jaar 8 procent van zijn waarde kwijtgeraakt ten opzichte van de Euro, en in totaal 17 procent sinds de laatste piek. En volgens economen die aan het woord komen in Welt Am Sonntag zal dat gevolgen krijgen voor de economie. De roebel is nu zo wankel dat investeerders hun geld terugtrekken. De enige manier om dat te stoppen is het verhogen van de rente, zodat het aantrekkelijk blijft om in Russische leningen te beleggen. Maar een verhoging van de rente leidt tot een afname van de economische bedrijvigheid. Kortom: de Russische economie glijdt af naar een recessie. Vorig jaar was de groei al afgezakt naar 1,3 procent en daarin is de miljarden-investering in Sotsji meegerekend. Die is er nu niet meer en de kater kan heftig worden

Bron(nen):   Welt      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Lio

  Erger dan de Nederlandse economie zal het niet worden. Zij hebben tenminste enorm veel olie en gas met de huidige prijzen van boven de 100 dollar. Wat hebben wij? Alleen maar torenhoge schulden.

  • Piet Oud

   Volgens mijn heeft Nederland een grote pot met pensioengelden (wel opgeëist door de EU in de toekomst, maar toch)
   verder nog een gasbel in Slochteren, waar we grote delen onder de wereldprijs verkopen vanwege afspraken ten tijde van de koude oorlog.

   Verder hebben we grote banken, Unilever, shell en de politiek. Waar de baantjesjagers van de één (politiek) op de ander (bank) springen.

   Rusland heeft dan ook nog te maken met de wet van de versnelde achterstand. Ze waren verhoudingsgewijs best wel arm, en dan is het gauw logisch dat je sneller groeit.

   Verder hoef je in Nederland niet altijd een zak smeergeld mee te nemen naar het gemeentehuis, dat is in Rusland wel iets anders.

   (in antwoord op Lio)
   • Piet Oud

    Als je goed las zag je dat ik een sneer uitdeelde naar Unilever, Shell en de Nederlandse politiek.

    Wat de pensioenfondsen met de Nederlandse overheid te maken? Een overheid in het nauw trek de pensioenfondsen leeg.

    ik ben inderdaad geschrokken van de cijfers van de schulden (link 1 en link 3) , maar zit daar ook niet schulden van Unilever, Ikea, Shell, Rollingstones etc bij? Want ander zeer open economieën staan nog net boven Nederkand

    (in antwoord op Piet Oud)
 2. Cornelis Berend

  Met een flinke devaluatie komt het er op neer dat Poetin zijn vriendjes met miljoenen heeft gespekt voor het Sotsji-avontuur… in plaats van miljarden… Dat klink alvast beter.

Reacties niet toegestaan