4 dingen waardoor de wereldeconomie kan instorten

De beurzen bereiken nog steeds recordhoogten. De Europese economieën draaien na corona beter dan ooit. Toch vrezen experts voor de instorting van de wereldeconomie.

Vier dingen waardoor dat zou kunnen gebeuren volgens Business Insider.

 1. Evergrande
  De Chinese vastgoedreus heeft 260 miljard euro schuld en dat probleem is nog steeds niet opgelost. Het faillissement van het bedrijf kan grote gevolgen hebben voor de Chinese economie en daarmee voor de wereld.
 2. Hoge energieprijzen
  De gasprijzen zijn torenhoog en de prijs voor een vat olie is in een jaar tijd met 90 procent omhoog gegaan. Het is een belangrijke oorzaak van de hogere inflatie. Als die inflatie lange tijd hoog blijft, moeten centrale banken de rente gaan verhogen. Dat kan voor grote problemen gaan zorgen, gezien de hoge schuldenlast van veel landen.
 3. Stagflatie
  Een stagnerende economische groei gecombineerd met een oplopende inflatie kan een groot gevaar vormen voor de wereldeconomie. Experts denken dat de problemen van de industriële toeleveringsketens daartoe kunnen leiden.
 4. Deglobalisering
  De VS overweegt voor miljarden aan importheffingen in te voeren op Chinese producten. China gaat de eigen bedrijven bovendien strenger aanpakken. Het kan allemaal leiden tot hogere productiekosten die worden doorberekend aan de consument.

Bron(nen):   Business Insider