Nog nooit namen zoveel Amerikanen ontslag: dit is een van de redenen

Bijna 50 miljoen Amerikanen zegden vorig jaar hun baan op. Dat is een record. Werkgevers in de VS hebben dan ook grote moeite om aan personeel te komen.

Er zijn meerdere redenen waarom er zo'n grote uitstroom van werknemers was. Door de coronapandemie bleven veel werknemers thuis om bijvoorbeeld voor zieke familieleden te zorgen. Er gingen meer mensen met pensioen omdat bedrijven een financiële compensatie kregen van de overheid.

Wat ook meespeelt is dat mensen door de coronacrisis anders naar hun werk zijn gaan kijken. Vooral hogeropgeleide werknemers zijn meer waarde gaan hechten aan hun vrije tijd thuis en hun passie voor werk. Ze zijn steeds vaker bereid om daar financiële zekerheid voor op te geven, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan.

Ondertussen leidt de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt ertoe dat werkgevers steeds meer moeten bieden om werknemers aan te trekken. Pizzaketen Domino's pleitte er al voor om meer arbeidskrachten uit het buitenland te halen.