Aftellen: nog drie dagen voor de allesbeslissende top en nog geen enkele voortgang

De eurolanden hebben nog drie dagen de tijd om een akkoord voor te bereiden voor de top die regeringsleiders donderdag in Brussel houden over het redden van de euro en steun aan Griekenland. De afgelopen dagen is koortsachtig overlegd tussen topambtenaren van de landen, maar daar is nog steeds ‘geen unanieme oplossing uit gekomen’, zo zeggen diplomatieke bronnen in het FD.
Claude Trichet ging in de Financial Times rechtstreeks in tegen de ideëen van Angela Merkel. Die vindt hij gevaarlijk. De eurolanden hebben te weinig discipline bij het aanpakken van de schuldencrisis, verklaarde de president van de Europese Centrale Bank.
‘De regeringen moeten met één stem spreken.’ De Griekse premier George Papandreou zei dit weekeinde in de Griekse krant Kathimerini dat het ‘voor Europa tijd is wakker te worden’. Volgens hem moet er heel snel een oplossing worden gevonden voor de schuldencrisis om te voorkomen dat andere eurolanden besmet worden door dit Griekse probleem.
Ook Poul Thomsen, die voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Griekenlandmissie leidt, voerde de druk op Europese leiders op. Volgens hem is de Griekse staatsschuld houdbaar, zij het dat het ‘op het randje’ is.
De uitkomst van de top donderdag kan bijna niet anders dan een faillisement van Griekenland zijn, hoe listig verpakt ook.
In de stresstest van de banken, waar vrijdag de resultaten van werden gepubliceerd,  was daarmee geen rekening gehouden.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)  Financial Times Deutschland  Wall Street Journal