Italië heeft een probleem: de pasta is bijna op

Het graan raakt op en de energieprijzen blijven maar stijgen. Het is reden voor enkele Italiaanse pastafabrikanten om de productie te stoppen.

La Molisana en Rummo, twee kleine fabrikanten, zijn al opgehouden met pasta maken. Deels zijn stakende vrachtwagenchauffeurs het probleem, die stellen dat het hen 'geld kost' om de weg op te gaan. Daarnaast is veel graan afkomstig uit Oekraïne en Rusland. Zo ligt er 3000 ton graan in de haven van de Russische stad Rostov te wachten. De vraag is of en wanneer dat verscheept wordt. Anders moet het uit Canada of de VS komen en dat is veel duurder.

Er is op dit moment nog niet echt een tekort aan pasta, wel zijn de prijzen omhooggeschoten. Een kilo spaghetti kost 30 procent meer dan een jaar geleden. Maar als de oorlog in Oekraïne langer duurt zullen de schappen in supermarkten wel leeg raken, menen Italiaanse consumentenorganisaties. Mede doordat de omlooptijd van pastafabrikanten kort is. “Ik heb nog voor een maand voorraad”, aldus een meelhandelaar uit Napels in een lokale krant. “Dan is het op.”

Bron(nen):   HLN