Advocaten op de Zuidas houden Kremlin gewoon als klant: “Ze betalen toptarief”

Niet iedereen boycot Rusland. De advocaten van kantoor Houthoff op de Amsterdamse Zuidas staan niet alleen de Russische overheid bij, maar ook tal van grote Russische bedrijven. En ze zijn niet van plan daarmee te stoppen.

"Houthoff is echt de huisadvocaat van Rusland in Nederland”, zegt een voormalig medewerker tegen NRC. "Ze doen alles: van rechtszaken tot het opzetten van constructies voor Russische bedrijven. Op kantoor werd met cliënten uitgebreid wodka gedronken. Over de Krimschatten spraken partners met de Russische minister van Cultuur. De Russische overheid is de grootste en meest winstgevende klant.”

De Russen betalen het toptarief van 795 euro per uur, zo zag NRC in interne stukken. Er zijn zelfs twee Russisch sprekende advocaten in dienst. Oud-medewerkers zeggen dat Houthoff wel het 'Kremlin-kantoor' wordt genoemd.

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, riep maandag kantoren op uit te kijken met Russische klanten die de sancties willen omzeilen. Het is strafbaar om diensten te blijven verlenen aan een partij die op de sanctielijst staat.

Houthoff is niet het enige advocatenkantoor op de Zuidas dat doorgaat met haar Russische klanten. Een rondgang van NRC leert dat veel andere kantoren nog bezig zijn met 'in kaart te brengen' wat de sancties betekenen voor hun Russische klanten. "Het is niet zo dat we per definitie afscheid nemen van alle Russische klanten. Dat zou ook niet terecht zijn,” zegt belastingadvies- en advocatenkantoor Loyens & Loeff bijvoorbeeld.

Bron(nen):   NRC