Oekraïne-oorlog zet mogelijk rem op stijging hypotheekrente

De inflatie staat met 6 procent in februari op het hoogste peil sinds decennia. Daarbij zijn de effecten van de Russische inval in Oekraïne nog niet eens meegerekend.

Onder andere grondstoffen en vervoer dreigen fiks duurder te worden in verband met de oorlog.

Beslissingen van de centrale banken leidden in de afgelopen maanden tot een gemiddelde verhoging van de hypotheekrente met 0,5 procent. De stijging lijkt echter van korte duur te zijn.

Hypotheekadviesbureau De Hypotheker verwacht dat de oorlog in Oost-Europa gaat leiden tot 'neerwaartse druk op de rente.' De huidige ontwikkelingen in Oekraïne hebben een 'grote impact' op de financiële markten en zullen zorgen voor 'hevige concurrentie' op de hypotheekmarkt, waardoor de hypotheekrente waarschijnlijk de rest van het jaar laag blijft.

De gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar is op dit moment 2,43 procent. In januari was dat nog 1,92 procent.

De aanhoudend lage rente kan tot gevolg hebben dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen doorstijgen, maar De Hypotheker verwacht een stijging die 'minder fors' zal zijn dan afgelopen jaar.

Bron(nen):   Business Insider