Tientallen miljarden: zo financiert Europa Poetins oorlogsmachine

Alle sancties ten spijt hebben Europese landen in de eerste 27 dagen van de oorlog circa 16 miljard euro overgemaakt aan Rusland als betaling voor gas, olie en kolen.

Jilles van den Beukel, energie-expert bij het The Hague Center for Strategic Studies, rekent de cijfers door: "Voor gas was de orde van grootte 300 miljoen euro per dag. Bij olie was dat ongeveer 250 miljoen per dag. Kolen is in vergelijking met die twee klein. Daar gaat het om enkele tientallen miljoenen, zeg 50. Dan kom je op ongeveer 600 miljoen euro per dag uit." Na 27 dagen kom je dan boven de 16 miljard euro uit.

Ook Wendelmoet Boersema, journalist bij Trouw en auteur van 'Gronings goud: Over de macht van het gas en de rol van Rusland' denkt in die orde van grootte. "Europa wil van het Russische gas af en daar zijn allemaal nieuwe plannen voor gemaakt en de duurzame transitie wordt versneld. Maar de bottom line is dat er nu nog iedere dag Russisch gas door de pijp stroomt, waarmee we de Russische schatkist spekken", legt Boersema uit. "Vorig jaar dreef de Russische economie voor één derde op de export van olie en gas. Goed voor 490 miljard dollar."

Bron(nen):   EenVandaag