Dure benzine: zoveel bespaar je door langzamer te rijden

De zuinige automobilist weet het wel: langzamer rijden scheelt flink in de portemonnee. Hoeveel? Per uur extra reistijd kun je 15 euro verdienen.

Het is een wat onconventionele manier van berekenen: niet hoeveel je bespaart per kilometer maar per uur. Martien Visser, lector Energietransitie Hanzehogeschool plaatste er een tabel over op Twitter en schreef daarbij: "Wanneer u met uw benzine- of dieselauto constant 110 km/u rijdt in plaats van 120 km/u, dan bespaart u brandstof en het kost extra reistijd. De netto besparing is dan 15 euro per uur extra reistijd."

Stel je rijdt 100 kilometer met 130 kilometer per uur. Ga je in plaats daarvan 100 rijden, dan ben je een kwartier langer onderweg. Doe je dit vier dagen achter elkaar dan ben je in totaal een uur langer aan het reizen. En je bespaart 15 euro aan brandstof. Je hebt dan dus 15 euro per uur verdiend. Dat is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en de luchtkwaliteit. Laat je de snelheidsmeter zakken van 130 naar 120 kilometer per uur dan bespaar je zelfs 22 euro.