Victor Muller was succesvol, tot 2001

Afgezien van de tragische afloop, moet Victor Muller de afgelopen weken de tijd van z’n leven hebben gehad, schrijft NRC in een soort necrologie van de zakenman zonder geld.
„Ik gedij het beste in een puinhoop”, sprak hij in zijn eerste grote interview als jonge investeerder, in zakenblad Quote in 1999. Dus dit moet fijn zijn geweest
Maar zijn twee sterkste karaktereigenschappen – doorzettingsvermogen en overtuigingskracht – bleken niet sterk genoeg om Saab zelfs maar een beetje te redden
Wat critici begin 2010 al wisten is uitgekomen: de overname van het grote Saab door het nietige en bijna failliete Spyker Cars was een kansloze missie. Maar Muller had er volstrekt geen boodschap aan. „Hoe harder mensen roepen dat mijn plannen niet lukken, hoe harder ik van het tegendeel overtuigd raak”.
Wat Muller (52) het meest zal betreuren, schrijft NRC, is dat de air van succes, die hij graag om zich heen spuit, nu definitief zijn geloofwaardigheid heeft verloren. Muller ís geen succesvolle zakenman. Of in elk geval niet meer. Muller heeft twee grote talenten: hij is creatief en hij heeft drive. Maar goede ideeën en tomeloze energie omzetten in een duurzaam en rendabel bedrijf, is iets anders.
Hij is al 15 jaar in het nieuws. Maar eigenlijk slechts door mislukkingen.

Lees verder in NRC

Bron(nen):   NRC Betaald