Zoveel kleiner is de kans dat vrouwen een leidinggevende functie hebben

Het zou de wereld ongetwijfeld goed doen, een stukje vrouwelijk leiderschap. Toch komen vrouwen zeker in Nederland maar moeilijk in leidinggevende functies terecht.

Volgens onderzoek van LinkedIn bekleden vrouwen slechts 25 procent van de leidinggevende posities. In Europa scoren alleen Oostenrijk (23 procent) en Duitsland (22 procent) slechter.

Voor iedere vrouw die in de eerste tien jaar van haar carrière een leidinggevende functie krijgt, geldt dat voor 2,2 mannen. En het verschil wordt alleen maar groter: daarna is er voor iedere vrouwelijke leidinggevende 2,5 man.

Dat komt natuurlijk doordat vrouwen vaker dan mannen een stapje terug doen wat werk betreft op het moment dat er kinderen komen. Marcel Molenaar, Country Manager van LinkedIn Benelux, vertelt aan Metro: "Er sluiten deuren voor vrouwen rond de tijd dat ze een gezin stichten. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Dat toont meteen de omvang van de uitdaging aan.”

Een oplossing zou zijn om flexibel werken meer te stimuleren. In coronatijd is er al veel meer flexibiliteit ontstaan, maar leidinggevenden vrezen ook dat dit ten koste gaat van de carrière van vrouwen. Bijna twee derde denkt dat vrouwen minder zichtbaar worden doordat ze vaker vanuit huis werken dan mannen.

Bron(nen):   Metro