Laten we het nu ook weer eens hebben over Pòrtugal

Veel aandacht voor Griekenland. Maar hoe was het ook al weer met Portugal? Het ziet er op dit moment nog een stuk minder dramatisch uit maar Portugal gaat de weg van Griekenland op. Volgens de jongste gegevens krimpt de economie met 5% op jaarbasis (net als in Griekenland) Naar aanleiding van hun laatste bezoek stelden de vertegenwoordigers van de troika (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) vast  dat het land haar begrotingsdoelstellingen niet haalt (net als in Griekenland). Net zoals Griekenland komt Portugal steeds nadrukkelijker in de greep van een vicieuze cirkel: besparingen en belastingsverhogingen doorgevoerd om het gapende gat in de begroting te dichten, maken de recessie op korte termijn dieper waardoor de begrotingstekorten toch verder oplopen.
Ook de Portugezen kunnen door de euro niet concurreren met de rest (net als in Griekenland) De regering van premier Passos Coelho wou dit probleem te lijf gaan met een “fiscale devaluatie”, zijnde een drastische verlaging van de loonkosten via een forse korting op de sociale zekerheidsbijdragen te betalen door de ondernemingen. Ook Portugal komt steeds dichter bij het moment dat een uitstap uit de eurozone nog de enige realistische optie uitmaakt.
En wat dat kost? Dat staat vandaag niet op de agenda.

PS:
(Nederlanders dragen op Luxemburgers na het meeste bij aan het Europese noodfonds. Het noodfonds kost Nederland per persoon nu al een kleine 2700 euro. In Luxemburg is dit zelfs 3800 euro per persoon, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van gegevens van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.)

Bron(nen):   Knack