Noorwegen meest ontwikkelde land ter wereld, Nederland op de 4e plaats

Volgens de Human Development Index (HDI) van de Verenigde Naties is Noorwegen het meest ontwikkelde land ter wereld. Nederland staat op de 4e plaats na Australië en Zwitserland. Voor het opstellen van de jaarlijkse index houdt de VN rekening met onder andere armoede, ongelijkheid, onderwijs en veiligheid. Onderaan de lijst staan 18 Afrikaanse landen. Het Centraal-Afrikaanse land Niger is het minst ontwikkeld volgens deze index. Hoewel de HDI-index in het algemeen nog steeds een vooruitgang laat zien, is die in alle regio's vertraagd in de periode 2008-2013 ten opzichte van 2000-2008. In de Arabische Staten, Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied daalde de gemiddelde jaarlijkse groei in HDI met ongeveer de helft tussen die twee periodes. In 16 landen is de HDI voor vrouwen hoger of gelijk aan die voor mannen. Voor sommige van deze landen kan dit worden toegeschreven aan hogere opleidingsniveaus van vrouwen, bv. Zweden en Finland. Voor andere, waaronder een aantal Oost-Europese landen, is het te wijten aan een significant langere levensverwachting van vrouwen (meer dan 5 jaar langer dan die van mannen). In Afghanistan staan vrouwen er het slechtste voor: de HDI-index voor vrouwen is daar slechts 60% van die voor mannen. In Nederland is dat 96,8%.

Bron(nen):   HDI      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Noorwegen gidsland. Tijd om uit de EU te stappen!

  • kletsmajoor

   Meer Noorwegen mazzelland. Ze hebben een relatief homogene bevolking en dientengevolge een stabiele politieke situatie en ze kunnen zich een uitgebreide verzorgingsstaat permitteren dankzij de inkomsten uit Noordzee-olie en -gas.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Bovendien kunnen ze hun eigen financiële koers varen en grenzen beheren.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • Dead Silence

     En een staatskas van +400.000.000.000 euro i.p.v. een schuld van 450.000.000.000 zoals Nederland. Die zullen gek zijn om leeggezogen te worden door socialistische parasieten in de EU.

     (in antwoord op Burgermans)
    • Desperanto

     Dat is maar beperkt het geval. Door allerlei verdragen zitten ze toch behoorlijk vastgeklonken aan de EU en maken ze deel uit van de Schengenruimte.
     Het is zoals kletsmajoor zegt.

     NL op een 4e plek. Dat is toch geweldig?
     Ben wel bang dat neo-liberaal beleid er voor zal zorgen dat Nederland zal zakken op de lijst.

     (in antwoord op Burgermans)
 2. Els Kronenburg

  [Voor andere, waaronder een aantal Oost-Europese landen, is het te wijten
  aan een significant langere levensverwachting van vrouwen (meer dan 5
  jaar langer dan die van mannen).]

  Is het ‘te wijten aan’? Mmm als vrouw zou ik in deze context toch eerder opteren voor ‘te danken aan’.

Reacties niet toegestaan