Horecazaken in de financiële problemen: ‘Fors meer zaken te koop’

Er staan een kwart meer horecazaken te koop dan in coronatijd. Volgens makelaars stoppen de horecabazen vanwege financiële problemen.

De coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten in de horeca. Een stille ramp voltrekt zich alsnog. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland noemt bij de NOS meerdere oorzaken: "Denk aan de onzekerheid over aankomende winter en het personeelstekort", zegt een woordvoerder. "Veel ondernemers kampen daarnaast met coronaschulden, stijgende prijzen en hogere personeelskosten. Ondernemers maken de balans op en kijken of ze door willen gaan."

Het einde van de coronasteun maakt ook een einde aan het bestaan van een groot aantal horecazaken. "De coronasteun heeft een hoop partijen kunstmatig in leven gehouden", zegt Gertjan Slob, directeur Onderzoek van Locatus tegen de NOS. "Die vallen nu om."

"Er zijn niet genoeg goede koks te vinden, en de koks die er zijn hebben een hoog uurtarief", legt restauranteigenaar Miranda Ouwekerk uit. "Daar komt ook nog bij dat de inkoop- en energieprijzen zijn gestegen. Dat hou je niet lang vol."

Bron(nen):   NOS