IMF: ‘Russische economie draait beter dan verwacht. Europa gaat gebukt onder sancties’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet de economische verwachtingen flink bijstellen. Rusland doet het dit jaar met een verwachte krimp van zes procent een stuk beter dan verwacht, terwijl de groeicijfers van Europese economieën er nu een stuk minder rooskleurig voor staan.

Poetins oorlogskas
Het Westen slaat Poetin sinds de inval in Oekraïne met sanctiepakketten om de oren, maar het lukt Europa niet om Rusland economisch en financieel te isoleren. Poetins oorlogskas wordt gespekt als nooit tevoren vanwege de hoge olie- en gasbaten. “De Russische economie zou in het tweede semester minder krimpen dan verwacht, de export van olie en niet-energetische producten houdt beter stand dan verwacht", volgens het IMF-rapport.

"Bovendien toont de binnenlandse vraag een zekere veerkracht vanwege het beperken van de impact van de sancties op de binnenlandse financiële sector en een minder sterke verzwakking van de arbeidsmarkt dan verwacht."

Vooruitzichten negatief bijgesteld
De vooruitzichten voor de economische groei in de Eurozone zijn bijgesteld naar 2,6 procent in 2022 en 1,2 procent voor 2023. Volgens het IMF zijn veel van de risico's die werden genoemd in de raming van april nu werkelijkheid geworden. Zo is de inflatie verder opgelopen en trekken centrale banken de broekriem aan.

Het IMF ziet meer beren op de weg voor de komende periode. Als Rusland de gaskraan verder dichtdraait richting Europa en de banenmarkt krap blijft, dreigt er verdere inflatie. Ook heeft dit alles mogelijk een negatief effect op de groei van de wereldeconomie.

Bron(nen):   Trouw