Even geen groente van HAK: fabriek stopt tijdelijk vanwege hoge energiekosten

Vanaf januari legt HAK de productie zes weken stil om de energiekosten te drukken. De potjes groenten worden duurder, maar blijven wel te koop.

De conservenfabrikant kiest ervoor om in de duurste, want koudste periode van het jaar de fabriek stil te leggen. Ook is in januari het oogstseizoen achter de rug, waardoor er minder tekorten zullen ontstaan. Zo zullen de prijzen van een potje appelmoes of bonen wel oplopen, maar blijven de producten wel beschikbaar.

HAK noemt het onhaalbaar om met deze energieprijzen door te produceren. "Het is niet alleen de hoge prijs, maar ook de onzekerheid, zegt directeur Timo Hoogeboom tegen de NOS. "Vandaag is het twee euro voor een kuub gas, het is ook wel eens drie euro geweest. Wat het in januari of februari zal zijn weten we niet. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen blijven we dan dicht."

HAK heeft veel energie nodig voor de verhitting van groente om ze langer houdbaar te maken. Ook zijn de potten duurder geworden door de hoge energiekosten.

De prijzen van de potjes groente zullen verder stijgen, verwacht het bedrijf. "Onze appelmoes is al zo'n 20 cent duurder geworden. Als de energieprijzen zo hoog blijven, moet je denken dat producten in de hele breedte 30 procent duurder worden."