Europa heeft in de geschiedenis zelden iets voorgesteld

The Economist maakte een intrigerend overzicht van de economische grootmachten van de afgelopen 2000 jaar. En wie dacht dat Europa daarin een grote rol speelt vergist zich: het zwaartepunt lag en ligt in Azië. Op school krijgen we les in geschiedenis. Dat is de geschiedenis van Europa, van onszelf. Intussen was Azië ons altijd in veel opzichten de baas. png;base649223672331e41e3c  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Berend Rijsbergen

  In de titel wordt gerefeerd aan Europa, de grafiek gaat echter over afzonderlijke landen…

  Ben benieuwd hoe deze grafiek eruit zou zijn als het historische GDP van het huidige Europa (EU) als één gebied meegeteld zou worden. Met de hier gehanteerde methode lijkt het erop dat grote rijken zoals het Romeinse rijk en Britse rijk onderschat worden. De EU heeft op dit moment volgens mij samen met de VS het hoogste GDP.

  • kletsmajoor

   Goed gezien. 3huis is z’n lezers weer aan het trollen.

   (in antwoord op Berend Rijsbergen)
   • Buck Danny

    Inderdaad, de grafiek heeft niets met Europa te maken. Zelfs voor het Romeinse Rijk wordt er alleen maar naar het grondgebied van het huidige Italië gekeken.

    Op Wikipedia zien we dat Europa en de VS (afhankelijk van het lijstje) op nummer 1 of 2 staan. Daaronder China, India en Japan.
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

    (in antwoord op kletsmajoor)
   • Pietje_Precies

    ja en 1 miljard Indiers en 2 miljard Chinezen die 5 dollar per jaar verdienen? het gaat hier om absolute getallen, maar per hoofd van de bevolking zegt wat meer over welvaart en vooruitgang.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Het is in ‘purchasing power parity’ dus gecorrigeerd voor koopkrachtverschillen. Dat geeft de minder ontwikkelde landen een hogere positie dan wanneer puur naar de wisselkoers met de dollar wordt gekeken. Ik weet niet of dat in dit geval een goed beeld geeft van de globale verhoudingen. Zie voorlaatste alinea in dit stuk http://nl.wikipedia.org/wiki/Koopkrachtpariteit. Aan de andere kant ‘The Economist’ weet waar ze het over hebben, mag ik aannemen.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Berend Rijsbergen

      PPP is een manier om wisselkoers verschillen te corrigeren en een uniforme GDP vergelijking te maken (bijv. in USD). Bij gebruik van GDP op basis van PPP zullen westerse/rijke landen nog steeds met een hoger GDP uit de bus komen. Als je in de grafiek kijkt naar Frankrijk (1600-1700), het Verenigd Koninkrijk (1820-1950) en de VS (1900-2014) zie je dat als de gehele EU óf landen inclusief hun overzeese gebiedsdelen meegenomen zouden zijn, deze met een veel hoger GDP in de grafiek zouden staan. Sowieso zou de EU als (steeds meer geïntegreerde economsich en politieke) zone in de grafiek moeten voorkomen in de laatste twee kolommen.

      (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan