Consument koopt geen gadgets meer: gigantische winstdalingen voor Samsung en Apple

Economie
vrijdag, 06 januari 2023 om 17:42
anp 460344317
Samsung noteert met 69 procent op jaarbasis de zwaarste winstdaling in tien jaar. Consumenten trekken de portemonnee niet meer voor nieuwe smartphones, laptops, tablets en smart home-gadgets.
De techgigant noemt de winst 'ver onder de marktverwachtingen' en wijt de schamele 3,2 miljard euro die het bedrijf achter de komma overhield in het vierde kwartaal van 2022 aan 'een zwakke vraag' vanwege de macro-economische neergang, de renteverhogingen en het geknakte consumentenvertrouwen.
In 2021 waren de verkoopcijfers nog koek en ei. Mensen zaten veel thuis door lockdowns, werkten vanuit huis en kochten veel computers en andere gadgets. Ook Samsungs geheugenchips vonden gretig aftrek. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verhoogde de productie tot recordniveau, maar de vraag hiernaar is ook ingestort, waardoor ze genoodzaakt waren de prijzen te verlagen.
Het aandeel Samsung heeft 25 procent ingeleverd sinds januari 2022. Apple zakte 30 procent en Xiaomi verloor zelfs meer dan 35 procent op jaarbasis. Bij het Chinese techbedrijf daalde al drie kwartalen op rij de omzet en de winst, waarna meerdere topmannen het veld moesten ruimen en ook op de werkvloer een grote ontslagronde volgde.