Pensioenfondsen slaan alarm

Vier grote pensioenfondsen trekken aan de bel over hun buffers. Als minister Kamp (Sociale Zaken) niets doet aan de rente waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld, vrezen de fondsen dat ze  de uitkeringen nog meer moeten korten. Dit meldt RTL. ABP vreesde al voor een korting vanaf april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar nu zinspeelt het fonds zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014. Ook de pensioenfonds van mensen werkzaam in de zorg  en in de metaal waarschuwen voor het verlagen van pensioenen volgend jaar. De dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg & Welzijn is gedaald naar 92 procent. Als de financiële situatie niet drastisch verbetert, moet PFZW de uitkeringen met 7 procent verlagen en de premie voor het zorgpersoneel met 2,5 procentpunt laten stijgen, zegt de directeur in de Volkskrant.

Bron(nen):   RTL  de Volkskrant    

550 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Edward_II

    De boosdoener is een achterlijke wet die zegt dat het geprojecteerde vermogen van pensioenfondsen moet worden berekend aan de hand van de huidige rentestanden, in plaats van de gemiddelde rente over een langere periode.
    De overheid houdt deze belachelijke wet het liefst in stand, omdat hierdoor de schijn van tekorten in de pensioenen wordt gehandhaafd. Nu aanpassen zou aantonen dat de hele argumentatie voor verhoging van de pensioenleeftijd nergens op is gebaseerd.

    Zodra het weer goed gaat met de rentes hebben de pensioenfondsen opeens weer een immens overschot. Dit is in het verleden ook een aantal keren gebeurd en toen heeft de staat dit geld graag van de pensioenfondsen afgenomen, om andere begrotingsfouten mee te betalen.

  2. Indenvreemde

    Hoe bedrieg je je zelf!!

Reacties niet toegestaan