‘EU moet Griekenland onder voogdij plaatsen’

‘Plaats Griekenland onder voogdij, verlaag de rente op hun noodkredieten tot 1 à 2 procent en zorg ervoor dat de Grieken de komende 10, 15 tot 20 jaar van de markt worden gehaald.' dat zegt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Standaard. Hij wil Griekenland bij de eurozone houden. 'Griekenland kan zichzelf niet meer redden, daar is iedereen het over eens.' Volgens Reynders heeft de eurocrisis een nieuwe, gevaarlijke fase bereikt: de gapende rentekloof tussen Noord- en Zuid-Europa die het voortbestaan van de eurozone bedreigt. ‘Zowel de negatieve rentes in het noorden, als de hoge rentes van 6,5 tot 7,5 procent in het zuiden zijn onhoudbaar en staan volkomen los van de werkelijkheid.' Reynders werkt samen met 10 collega-ministers van Buitenlandse Zaken (de Westerwelle-groep) aan verregaande voorstellen om Europa snel en grondig te hervormen. ‘De ECB staat klaar om bij te springen. Maar dan moeten alle eurolanden wel snel een duidelijk signaal geven dat ze méér Europa willen'. Dat betekent volgens Reynders:  niet noodzakelijk hun soevereiniteit afstaan, wel  delen. 'Zolang de eurolanden hun begrotingsafspraken nakomen, is er geen probleem. Pas als ze buiten de lijnen kleuren, heeft Europa het recht om landen verplichtingen op te leggen.'

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Hoewel het wellicht de enige oplossing is, is het wel heel moeilijk om dit democratisch te legitimeren. Wie heeft precies die Euroministers het mandaat gegeven om Griekenland te gaan besturen? De Griekse bevolking in geen geval.

 2. Heldoppantoffels

  Met André eens!
  Bovendien is het absurd dat men de overheid in Griekenland onder druk zet om de samenleving verder kapot te bezuinigen.
  Het land heeft totaal geen kans meer om te herstellen en het volk is aan de bedelstaf gebracht.

 3. grasspriet

  De arrogantie van de EU grenst aan het onwaarschijnlijke. Of eigenlijk gaat het die grens over.
  De leningen die Griekenland zijn gegevens zijn ze direct alweer kwijt aan het betalen van de rente. Waar gáát dit over???

  En nu Griekenland onder voogdij stellen? Zijn ze helemaal gek?
  Griekenland zou er goed aan doen zichzelf uit de EU terug te trekken. Ze zijn nu verplicht zichzelf te verkopen als slaven van de EU en idd, het volk heeft er niet voor gekozen. Daar wordt overheen gewalst zoals in de rest van de EU.

Reacties niet toegestaan