Wanneer barst de zeepbel in China?

In China hebben lokale overheden steeds meer geld nodig. Lokale overheden geven al ruim tien jaar miljarden meer uit dan ze binnenkrijgen, schrijft Het Financieel Dagblad. En ondanks die schuldenberg worden er almaar nieuwe ambitieuze investeringsprogramma’s aangekondigd zoals  luchthavens, metrolijnen en wolkenkrabbers. Nieuwe leningen moeten lokale overheden voor problemen behoeden, terwijl de Chinese Rekenkamer al signaal rood heeft gegeven. Maar hoe moeten zijn al die openstaande schulden (35 procent van de in totaal ruim 10.000 miljard yuan -meer dan 200 miljard euro) aflossen? Het vorige grote economische stimuleringsprogramma, waar  in 2009 4000 miljard yuan in de economie werd gepompt, heeft de Chinese economische groei wel op peil gehouden, maar het leidde tegelijkertijd tot sterk stijgende prijzen op de huizenmarkt en verspilling en overcapaciteit.

Bron(nen):   Het Financieel Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Tomas Leon

    Er zouden veel meer van dit soort berichten moeten verschijnen.

    • Niegol

      met het meeste dat je zegt ben ik het eens.
      Alleen dat de crisis in Europa begonnen is niet. Deze was een direct gevolg van de Lehmann catastrofe, en dus een VS export product.
      Speaking of… denk je dat jouw redenering hierboven ook op de VS van toepassing is? Die proberen immers ook hun weg uit de crises te “lenen”.

      (in antwoord op Tomas Leon)
  2. Indenvreemde

    Het is bijna net een kapitalistisch land.Verkapt Kapitalisme in Communistische vermomming.Met dit verschil dat miljoenen Cinezen hiervoor worden uitgebuit.
    Maar ja voor geld knijpt iedereen zijn ogen dicht!

Reacties niet toegestaan