Zo word je een toponderhandelaar op de huizenmarkt

De huizenmarkt komt weer op stoom dus er wordt weer volop onderhandeld over vraagprijzen. Maar dat is nog niet zo makkelijk, zeker omdat wij Nederlanders niet gewend zijn te onderhandelen. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen van Tilburg University geeft vijf tips.

1. Breng de markt in kaart
De belangrijkste vraag is hoeveel een huis waard is. Daar kun je gemakkelijk achter komen door op huizensites als Funda de prijzen van huizen in de buurt te vergelijken. Bij het Kadaster vraag je op voor hoeveel geld je huis de laatste keer van eigenaar is gewisseld.

2. Neem de leiding
Kom bij de verkoopmakelaar met goede argumenten waarom je minder biedt dan de vraagprijs en houd je aan het bod. Brounen, die zelf twee keer een huis kocht, zei tegen de makelaar: “Ik wil het huis graag hebben, maar als ik de regio overzie, dan is de vraagprijs te hoog. Ik kom uit op een lager bedrag en dat wil ik ook betalen.’’ Daarbij legde hij een voor hem gunstige berekening voor van de prijs per vierkante meter.

3. Wees positief
Volgens Brounen hoef je niet overdreven kritisch te doen om de indruk te wekken dat je het huis niet zo graag wil. “Een huis wordt pas verkocht als beide partijen tevreden zijn over de deal. De manier waarop je met elkaar omgaat, kan daaraan bijdragen.” Ook tegen de makelaar was hij positief. “Toen ik belde om een bod te doen, gaf ik hem eerst een compliment voor de kwaliteit van de rondleiding. Hij was blij om dat te horen en bedankte me uitvoerig. Dan heb je meteen een goede verhouding.”

4. Onderhandel snel
Drie of vier keer heen en weer bieden, verspreid over enkele dagen, is niet nodig. “Ik zei tegen de makelaar: ‘We kunnen er heel lang over doen. Dan ga ik laag inzetten. Maar ik doe gewoon een bod dat ik reëel vind en ik wil vandaag tot een akkoord komen.’’ Binnen een dag was het geregeld.

5. Durf te falen
Als koper ben je bang dat dat droomhuis aan je neus voorbij gaat, maar laat je niet opjagen, adviseert Brounen. “Tijdsdruk is de eenvoudigste verkooptruc die er is. Neem de tijd om een huis goed te bekijken, dan is de kans kleiner dat je relevante details over het hoofd ziet.” En besef dat er altijd een kans is dat je achter het net vist. Maar weet ook: er komt wel weer een nieuw droomhuis.

Bron(nen):   Quest Psychologie (via Blendle)