Prijzen reiswebsites vaak onbetrouwbaar

De prijzen die onlinereisbureaus opgeven zijn in twee op de drie gevallen onbetrouwbaar. De kosten voor bijvoorbeeld vluchten en hotels pakken vaak hoger uit. Ook websites die de prijzen vergelijken slaan vaak de plank mis.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten naar 352 websites. Slechts 117 voldeden aan de regels.

Klanten klagen steeds vaker. In een op de drie gevallen blijken de kosten die als eerste worden getoond hoger uit te vallen. De prijsopbouw is vaak onduidelijk en van de aanbiedingen blijkt 20 procent niet beschikbaar.

Het Europese netwerk van consumentenorganisaties CPC heeft de betreffende sites benaderd en hun verzocht de regels na te leven. Ze moeten transparant zijn en direct de juiste prijzen aangeven.

Als ze dat niet doen kunnen ze boetes krijgen of voor de rechter worden gesleept, waarschuwt EU-commissaris Vera Jourava (Justitie en Consumentenrechten). ,,Of consumenten nu online of offline boeken, ze hebben recht op dezelfde bescherming.’’

<>