"AOW op termijn onhoudbaar. Je zult zelf potje moeten hebben"

Economie
maandag, 22 november 2021 om 11:33
anp 434169569
De meeste werkende Nederlanders verwachten AOW vanaf hun 67ste. Maar een expert zegt bij Business Insider dat we daar niet te veel op moeten rekenen en beter een potje achter de hand kunnen houden.
Momenteel bedraagt de AOW 1.301 euro bruto per maand voor een alleenstaande en 890 euro voor wie samenwoont. Om de AOW betaalbaar te houden schuift de leeftijd waarop je de uitkering ontvangt steeds op. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 en dat blijft zo tot 2027. Daarna loopt de leeftijd verder op.
Dat is nodig om de AOW betaalbaar te houden. Die wordt namelijk betaald door alle werkenden. Door de vergrijzing neemt het aantal werkenden ten opzichte van het aantal gepensioneerden de komende decennia af. Volgens het CBS zijn er straks nog minder dan drie werkenden per gepensioneerde. Zij moeten dus ieder zeker 300 euro per maand afdragen om samen één gepensioneerde AOW te kunnen geven.
Dat is op termijn onhoudbaar, denkt ook financieel planner Oskar Barendse van de online bank Knab. “Het is voor werkenden op een gegeven moment niet meer op te brengen om de volledige AOW-uitkering van een gepensioneerde te betalen”, vertelt hij in de Spaarpodcast.
De AOW zal dus worden versoberd, verwacht Barendse. Daar moeten werkenden op voorbereid zijn door zelf te sparen. "Je kunt beter niet rekenen met de huidige AOW-bedragen. Je zult ergens een potje moeten hebben waar je van kunt leven.”
Bron(nen): Business Insider